Няма смисъл президентът да ни връчва мандат за съставяне на правителство, ние сме само с 27 мандата. Така депутатът от „Демократична България - Обединение“ Митко Кунчев коментира вчера най-актуалната политическа тема след изявлението на Слави Трифонов, че партията му ще върне „на секундата“ проучвателния мандат за съставяне на кабинет.
При очертаващите се нови избори „Демократична България“, която на 4 април спечели 7067 гласа в областта, има готовност да се яви със същата листа.
Председателят на „Да, България“-Русе Йоана Терзиева обаче уточни, че това е решение на всеки един от кандидатите и при отказ той ще бъде уважен.
Най-вероятно поне един член на листата няма да се включи отново в нея. Това е подалият след вота оставка общински председател на ДСБ доц.Иван Станев, който бе на второ място след Митко Кунчев.
„Не бихме коментирали какво се случва вътрешно в обединението, защото това е наша работа, но можем да кажем, че сме единни и г-н Станев вече е обяснил причините си за взетото решение. Оставката му ще бъде разгледана след празниците“, коментира Евгений Хараламбиев от ДСБ.
„Не е добре да се говори, че политиката е мръсна работа, защото от това имат полза само лоши хора. Трябва да е ясно, че политиката е отговорна и важна работа, за да се привличат в нея умни и амбициозни хора, които иначе биха се отблъснали от твърдението. С липсата им на тяхно място идват хора с лични и кооперативни интереси“, заяви Митко Кунчев в първата си публична изява като народен представител.
„Демократична България“ представи юриста Юрий Георгиев, който продължава мандата на Кунчев в Общинския съвет и обяви една местна инициатива на десницата - децата до 7 години да ползват безплатни карти за градския транспорт.
„Всяка година майките са задължени да отидат до Общината с актовете за раждане на децата си, за да получат тази хартийка. Много по-лесно ще е, ако тези карти се издават със срок на валидност до навършването на 7 години от детето и ако може да се създаде обстановка, в която да се дават на родителите с издаването на акта на раждане на детето“, посочи Йоана Терзиева.