Ние предлагаме спасителна операция за фирма „Паркстрой“, защото тя върви към фалит. Най-притеснително е, че кметът Пламен Стоилов не приема предложението на работната група за преобразуването на дружеството в общинско предприятие, но няма ясна визия за съдбата му. Това коментираха вчера общински съветници от Синята коалиция и ВМРО на пресконференция по повод на предстоящата сесия. Те бяха категорични, че „окопната стратетия“ на администрацията, че преобразуването на дружеството ще се проточи, не е издържана и че процедурата може да се случи само за една седмица при добро желание.
Сините и воeводите коментираха още, че са против събарянето на жилфондската къща на ул. „Сърнена гора“ 30. Те не приемат аргумента на Общината, че инвестицията за ремонт на сградата и извеждането на комините на по-голяма височина, за да не пушат в прозорците на долепения блок, е прекалено голяма и не е оправдана. 43 000 лева не са съизмерими със стойността на масивната постройка, каза Искрен Веселинов. Ако все пак се налага събаряне, ние настояваме това да не се случва, преди да е ясно какво ще се прави на свободния терен и какви ще са ползите от това, поясни той.
Общинските съветници заявиха още, че според тях промяната в правилника на „Комунални дейности“ цели тихомълком да се махне управителя на приюта за бездомни животни Женя Попова. По думите им в основата на това стояли междуличностни конфликти. Представителите на синята опозиция и ВМРО обявиха, че самият шеф на „Комунални дейности“ Стамен Савов е назначен без конкурс на поста и когато това е станало, той е нямал висше образование.
Зам.-кметът Свилен Иванов обаче отвърна, че обвиненията не са сериозни, защото става дума не за уволнение, а за преструктуриране, чиято цел е приютът да стане отдел в общинското предприятия и неговият ръководител да се съобразява с разпределението и отчитането на финансовите ресурси. Когато Стамен Савов оглави „Комунални дейности“, той беше завършил семестриално висшето си образование и изискване за конкурс нямаше, Попова също е назначена без конкурс, каза още Свилен Иванов. Той подчерта, че Савов има опит в комуналните дейности, защото е ръководил подобно предприятие в Бяла. Зам.-кметът обясни, че конкурс за поста ще има, когато изтече 3-годишният договор на Стамен Савов. Именно той бил човекът, който е променил правилника и е заложил в него това изискване.
На предстояща сесия дясната опозиция ще настоява да се приеме правилото неправителствените организации да наемат общински офиси за не повече от 2 години, а не както сега за 5 години. Едва когато докажат, че дейността им е обществено полезна, би могло те да сключат дългосрочни договори, коментираха съветниците. Те предлагат тази мярка, защото общинските офиси вече били на изчерпване.