Д-р Деница Стоянова е от Плевен, където завършва и Висшия медицински институт. Дипломира се през 2005 година с магистърска степен по медицина, а през 2012 година придобива специалност по физикална и рехабилитационна медицина. 
От март 2013 година д-р Стоянова работи в структурите на лечебни заведения “Медика” като лекар физиотерапевт.

- Д-р Стоянова, какво представлява физикалната медицина?    
 - Физикалната медицина обединява съвкупност от науки за приложението на физикалните фактори върху човешкия организъм с цел профилактика, лечение и възстановяване на здравия и болния човек. В тази връзка, използвайки и комбинирайки естествени фактори /вода, въздух, слънце, движение/ и преформирани физикални фактори /магнитно поле, лазери, токове/ лекуваме и възстановяваме пациенти, прекарали различни заболявания. Физикалната и рехабилитационна медицина
ще имат все по-важно място във възстановяването на пациентите и възвръщане на качеството им на живот
- Този вид медицина може ли да помогне на хора, прекарали Ковид-19?
- Да! Чрез дихателната система се реализира обменът на кислород и въглероден диоксид между организма и околната среда. След прекарана бронхопневмония вследствие на коронавирусна инфекция например може да се появят усложнения и човек да продължи да има симптоми, характерни за коронавируса, като: кашлица, затруднено дишане, недостиг на въздух,    пориви за непрестанно отхрачване, напрежение в белите дробове, усещане за задух, чувство на умора след кратки физически дейности например при изкачване на стълби.
В Медицински център “Медика Експерт”, клон “Ялта”, изготвяме възстановителна програма и рехабилитация след  Ковид-19. Тя е насочена към
преодоляване на последствията от болестта чрез укрепване на дихателната, нервната и сърдечно-съдовата система
с помощта на лечебно-възстановителни процедури. Препоръчително е да мине около месец от активната фаза на заболяването преди пациентите да дойдат при нас.
- Какво включва тази програма?
- На първо място в програмата е заложен първичен лекарски преглед от специалист физиотерапевт. Затова преболедувалите Ковид-19 е необходимо да носят цялата медицинска документация, с която разполагат /епикризи, образни и лабораторни изследвания/. Това е важно, за да преценим особеностите на протичане на заболяването и  да назначим рехабилитация и физиотерапия, които да ускорят възстановяването.
В нашия медицински център се прилага богата гама от лечебни процедури - електролечение с ниско, средно и високочестотни токове, магнитотерапия, лазертерапия, фонофореза, инхалационно лечение и други. Освен това комбинираме естествени с преформирани физикални фактори с цел лечение на болните и профилактика на здравите.
Физиотерапията подобрява кръвообращението, стимулира метаболитните процеси, усилват се процесите на регенерация, обезболяване
потискане на болестните процеси. Във възстановителната програма се включват още инхалации и дихателна гимнастика.
- Обяснете, моля, за различните видове терапии.
- Инхалационна терапия помага за по-бързото преодоляване на пристъпи на задух, хроничен бронхит, бронхиална астма, както и за предотвратяване на обострянето им. Също така отстранява замърсяванията по дихателните пътища чрез подобряване на дренажа, овлажнява, цялостно облекчава и подобрява дишането, подобрява циркулацията на кръвоносните съдове, като затопля локално и подобрява снабдяването с кислород и нутриенти. Продължителността й е 15 минути.
Високоинтензивна магнитотерапия е популярна модалност във физикалната медицина, която се използва за облекчаване на болката и ускоряване на възстановителните процеси в човешкото тяло. Тя също е с продължителност 15 минути.
Физиотерапия с високочестотен ток действа силно противовъзпалително и има бактерициден ефект
Високочестотните токове оказват релаксиращ ефект върху нервната система, както и върху гладката мускулатура на бронхите отново в рамките на 15 минути.
За индивидуална лечебна гимнастика се изготвя   индивидуален курс с упражнения и насоки от обучен кинезитерапевт за подобряване функциите на дихателната система, постигане на силна мускулатура и тонус. Тренировката се провежда за 30 минути. В нея влизат велотренировка, трениране на ходеща пътека, вибрационен масаж, инфраред кабина и масаж.
Важно е да се знае, че
физическите упражнения са важна част от възстановяването след тежко прекаран коронавирус
защото упражненията могат да помогнат да се подобри физическата форма, да се намали недостигът на въздух, да се увеличи мускулната сила, да се подобрят балансът и координацията, помага на мисловния процес, да се намали стресът и да се подобри настроението и да се увеличи енергията.
- Какво трябва да се знае при изпълняване на упражненията?
- На първо място упражненията трябва да се изпълняват безопасно, особено ако след изписването от болницата на пациента е предписана кислородна терапия. В такива случаи е необходимо упражненията да се правят в присъствието на кинезитерапевт. Винаги трябва да се загрява преди да се започне с упражненията, да се пие достатъчно вода и да се пристъпва към изпълнението им най-малко час след храна. Ако пациентите почувстват гадене, замаяност, стягане в гърдите, недостиг на въздух, болка, необходимо е да се прекратят упражненията!
- Какво ще кажете за масажите и йонната детоксикация?
- Масажите и ароматерапията оказват благотворно влияние на психиката и нервната система.
Масажите с ароматни масла са ефикасен начин за възстановяване и подобряване на психо-емоционалния тонус на пациенти, прекарали Ковид-19
Затова ги включваме във възстановителните програми.
Йонната детоксикация също намира място във възстановяването на преболедувалите Ковид. Чрез нея организмът се освобождава от натрупани тежки метали, отпадни продукти от метаболизма в кръвта, лимфата и вътрешните органи. Активизира се дейността на клетките и тъканите. Осъществява се превенция на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите усложнения. Улеснява се работата на черния дроб и бъбреците.
В МЦ “Медика експерт”, клон “Ялта”, прилагаме и терапия Електросън с АВУ /Аудио-визуално увличане/ на мозъчните вълни. Това е апаратен метод за промяна, балансиране и нормализиране процесите на възбуждане и задържане в мозъка. С промяната на ритъма се стига до
състояния на дълбока релаксация, сън, спокойна концентрация, енергизиране и тонизиране на нервната система
Чрез електросъня с АВУ се постига редукция на стреса, релаксация, подобряване на съня, повлиява се на тревожно-депресивни епизоди. От това се нуждаят голяма част от тежко прекаралите Ковид-19 пациенти.
Много добро въздействие за възстановяване от коронавирус имат и хидромасажните вани /перлени вани/ с температура на водата 34-37 градуса. Те осъществяват общ масаж на мускулите чрез движението на водата. Към перлените вани може да се добавят луга, ароматни соли и билки. Те действат ободряващо, релаксиращо, отпускащо. Подходящи са и за пациенти с неврологични и психотични заболявания.
Още по-предпочитан е тангенторът /подводно - струев масаж/. При него се съчетават релаксиращият ефект от топлата вода и масажиращият ефект на водната струя.
Тангенторът релаксира тялото, отпуска мускулите, намалява стреса, подпомага кръвообращението
и микроциркулацията в тъканите, подобрява общия тонус, подпомага регенерирането и възстановяването на организма.
Накрая искам да кажа, че идеологията на лечението в нашия център е изготвяне на индивидуална програма от физиотерапевтични и рехабилитационни процедури, които ще ви помогнат по-бързо да подобрите и възстановите увредените функции на тялото, в зависимост от моментното състояния на организма и неговите нужди.
Вирусът Ковид-19 засяга нашата генетична информация и може да се развива и вреди задълбочено във времето
на дихателната, нервната и сърдечно-съдовата система, както и да причинява неприятни усещания като загуба на тонус, обща слабост на мускулатурата, непрестанна тревожност и стрес.
При голяма част от хората преминали болестта, остават здравословни аномалии в организма или бавно отминаващи последици. Причинените поражения са трайни и симптоматично различни. Затова индивидуалният лечебен подход е приоритет за нас в МЦ “Медика Експерт”, клон “Ялта”.