Имотният пазар в България отчита най-силното си тримесечие от 6 години насам в началото на 2021 г., но тази тенденция заобикаля Русе, където сделките с имоти продължават да намаляват. Това показват данните на Агенцията по вписванията за периода 1 януари - 31 март.
За първите три месеца на година в Русенско са сключени 1010 сделки, с 1% по-малко, отколкото за същия период на миналата година. В същото време ръстът в страната е средно със 17%, София, Варна и Бургас отчитат рекордно за последните 12-16 години тримесечие, а в Пловдив увеличението е с 34.17%. Русе е и единственият голям град, в който се отчита спад на сделките с недвижимости.
Доста скромни са числата, показващи броя на сделките с имоти, сключвани с кредит. За трите месеца са регистрирани 59 законни ипотеки, които се използват при покупка на ново строителство. Договорните ипотеки, вписвани при придобиване с банков заем, са 203. Броят на заличените ипотеки, показващ колко лица са изплатили ипотечните си заеми, е 209. Така че русенците, предпочели да погасят заемите, са почти толкова, колкото и тези, теглили кредит за покупка. 
Както „Утро“ писа, пандемията нанесе силен удар върху имотния пазар в Русенско и през миналата година покупко-продажбите намаляха с 12,6%. Броят на сделките показа най-рязък спад през пролетта. Дъното беше достигнато през април - за първия месец с пълен локдаун беше отчетен спад на сделките с 58%. А през май, в чиято втора половина мерките бяха вдигнати частично, намалението бе с 29.9%. През декември, когато отново бяха въведени ограничителни мерки, броят имотни сделки се срина с 25.9%.