Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за противоконституционно въвеждането на разследващ главния прокурор и спря процедурата за избор на такъв до произнасяне на Конституционния съд. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Пленумът ВСС единодушно прие становище, с което намира нормите на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал.2, чл. 411а, ал. 4 относно думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ от Наказателно-правния кодекс и на чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт за противоконституционни.

Становището ще бъде изпратено на Конституционния съд на Република България. С него Пленумът на ВСС намира, че посочените норми противоречат на прокламираната с чл. 117 от Конституцията на Република България независимост на съдебната власт и лична независимост на съдиите, прокурорите и следователите, както и на чл. 126, ал. 2, с който се възлага на главния прокурор осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Със становището се сочи противоречие и на чл. 6, ал. 2, установяващ принципа на равенство на гражданите пред закона и недопускане на привилегии, основани на лично или обществено положение, както и нарушаване на забраната за създаване на извънредни съдилища, въведена с чл. 119, ал. 3 от Конституцията на Република България.

То е поискано Конституционния съд по конституционно дело за установяване на противоконституционност на посочените разпоредби на НПК и ЗСВ. С Определение от 9 март 2021 г. Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество делото, образувано по искане на президента на Република България, като ВСС е конституиран като заинтересована институция и му е предоставен 30-дневен срок за изразяване на становище.

Освен това Пленумът на ВСС откри процедура за избор на кандидат за прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник и спря административното производство по тази процедура до произнасяне на Конституционния съд.