По два пъти всяка година електронните медии ни проглушават ушите с едни и същи глупости, не че са единствени. В края на март и октомври ни осведомяват, че „тази нощ ще спим с един час по-малко (повече)“. Сещате се, става дума за така спорната и коментирана смяна на часовото време (в България от 1979 г.).  На мен не ми е известно някой, някога, някъде, дори при тоталитарните режими, да е регламентирал един индивид по колко часа в денонощието има право да спи. Да не говорим за демокрациите. Аз лично познавам хора, които заявяват, че не заспиват преди 2-3 ч след полунощ. Други по цели нощи слушат „Нощен Хоризонт“. Получавал съм имейли, писани в 4 часа. Не ми се вярва, че сега, със смяната на времето, те ще започнат да си лягат един час по-рано.
Тази смяна на часовете отдавна омръзна на човечеството. Отделен, но важен въпрос е, че в резултат на местенето на стрелките около една трета от хората  изпитват физически и психически проблеми, в дните след смяна на времето се увеличават оплакванията от безсъние и загуба на концентрация, мнозина усещат умора, трудно заспиват, спят на пресекулки. 
Мнозина искат смяната на времето да бъде прекратено. От няколко години това се осъзна и от ЕС, който отчаяно пита половин милиардното си население кое от двете времена харесва, та да го фиксира и повече да не го променя. Европейския парламент реши смяната на лятното и зимното часово време да бъде отменено най-късно през октомври 2021 г. Но членките на ЕС не могат да се договорят кое от двете времена да бъде въведено. Не е ли най-нормално е да е върнем към астрономическото време?
Известни учени смятат, че сега, в условията на пандемията е подходящият момент за премахване на смяната на времето. Работата вкъщи и онлайн обучението не изискват стриктно спазване на работния ден или часове в училище и университета. Освен това отдавна е доказано, че смяната на времето не води до съществена икономия на енергия. През лятото лампите вечер се палят по-късно, но през пролетта и есента в сутрешните часове е необходимо повече отопление. Аргументът за спестяване на електрическа енергия е вече невалиден.

Хачик ЛЕБИКЯН