Броят на пушачите в България е около 2 милиона и това число трайно не се променя във времето. Данните бяха съобщени по време на онлайн медиен семинар с участието на български и чуждестранни здравни и медицински специалисти.

Отказът от тютюнопушене е най-доброто решение от здравна гледна точка, но и най-трудното за заклетите пушачи. „Като лекари, винаги препоръчваме на първо място да се скъса с този вреден навик. Но, в същото време си даваме сметка, че въпреки нашите експертни съвети, хората избират и ще продължават да избират различни начини на живот, дори и с ясното съзнание, че някои от тях са вредни за здравето им“, сподели д-р Питър Харпър, водещ клиничен онколог и един от основателите на Лондонската клиника по онкология, консултант в болница „Гайс и Сейнт Томас. В такива случаи идва моментът, в който трябва да се възприеме като подход концепцията за „намаляване на вредата“, обясни той. Като масов метод на действие тя е въведена от Маргарет Тачър за намаляване на смъртността сред наркоманите, чрез промотирането на ползването на еднократни игли например, припомни д-р Харпър.

Ако приложим тази концепция към заклетите пушачи, това означава да им предложим по-безопасни алтернативи от традиционната цигара, обясни д-р Харпър. Една от тях са е-цигарите, смята той и цитира актуални заключения от годишния доклад на Агенцията по обществено здраве във Великобритания, според които „пълното преминаване от тютюнопушене към е-цигари носи съществени ползи за здравето“. В допълнение, може да се каже, че електронните цигари са форма на никотин-заместваща терапия, а най-новите рандомизирани данни от над 100 различни проучвания сочат, че тя е и един от най-надеждните начини за отказ от тютюнопушенето, подчерта той.

На какво се основават тези заключения? Добре известно е, че вредните за здравето вещества се съдържат главно в тютюневия дим – над 7000 химични съединения и вещества, стотици от които са токсични, а поне 69 –канцерогенни. Те започват да се отделят при температура над 750-800 градуса. Това е температурата, при която гори и традиционната цигара. При електронните цигари отсъства обичайният цикъл на горене, а имаме просто едно нагряване, което достига до около 300 градуса, т.е. с около 600 градуса под опасната точка, от която започва отделянето на вредните вещества, поясни друг от експертите, проф. Анхел Гонсалес Уреня от факултета по приложна физикохимия в автономния университет на Мадрид. Дори и при това много по-ниско нагряване, при електронните цигари, които в повечето случаи са базирани на използването на съдържащи никотин течности, крайният продукт не е дим, а аерозол, добави той.

Над 30 институции и здравни организации през последните години потвърждават, че електронните никотин-набавящи продукти са по-малко вредни от традиционното тютюнопушене, съобщи и Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността“във Филип Морис България.

Тя се позова на един от последните доклади по темата на СЗО, в който се посочва, че се очаква електронните бездимни алтернативи да са с по-малък риск от заболявания и смъртност вследствие на тютюнопушенето, отколкото при употребата на традиционните цигари.

Германският институт за оценка на риска също излиза със заключение, че е-цигарите са 95% по-малко вредни от обикновените цигари.

А мнението на американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) гласи: „Виждаме възможността електронните цигари да станат по-малко вредна алтернатива за хората, които не могат да се откажат от тютюнопушенето“.