„Личен избор на всеки гражданин е да пресметне дали вписването на екокатегория ще намали или ще увеличи размера на данъка и тогава да реши какво да предприеме. Собственикът на МПС също така трябва сам да прецени как и по какъв начин да се сдобие с този сертификат или удостоверение за екокатегория - с писмена или електронна кореспонденция до производителя на автомобила; с документ от официално представителство на марката на автомобила; представяне на други налични документи и т.н.“ 
Това уточниха от ОД на МВР-Русе по повод многобройни запитвания след срещата на директора Теодора Атанасов и шефа на КАТ Михаил Манов с кмета Пенчо Милков, който след разговора заяви, че хилади българи плащат по-високи данъци за автомобилите си заради липса на посочена в талона екокатегория, а тя вече е част от формулата за облагане.
„След като разполагат с посочените по-горе данни, гражданите могат да посетят звената за регистрация в МВР и те ще бъдат нанесени в талона на МПС. От сектор „Пътна полиция“ са готови да съдействат на гражданите, с необходимите справки, указания и разяснения, за всеки конкретен случай“, се казва още в изявлението на ОДМВР. 
Допълнителното вписването на екологичната категория на двигателя в свидетелството за регистрация  не е задължително, но може да бъде направено по желание на собственика. Проблемът засяга главно регистрираните преди 2007 година коли. С новия начин на смятане на данъка обаче липсата на информация за екостандарт води до прилагане на по-високи ставки, дори автомобилът да притежава благоприятна категория. Добрата новина е, че след нанасянето й в талона собственикът ще може да ползва надвзитата тази година сума като отстъпка при плащането на данъка догодина.