Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев проведе работна среща с част от институциите, включени в Областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Поводът на срещата беше издадената по-рано през деня заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която отново се налагат част от противоепидемичните мерки за намаляване разпространението на COVID-19. Целта беше чрез срещата да се постигне пълна координация между институциите за упражняване на ефективен контрол по изпълнението на обявените заповеди.

Общата оценка на присъстващите беше, че прилагането на контрола ще бъде затруднено с оглед специфичните изисквания и съответно очакваното поведение и реакция на гражданите. В крайна сметка всички институции изразиха готовност за пълно съдействие, като в близките дни ще бъдат контролирани посочените допълнителни ограничения в заповедта на министъра от днес.

За момента Областният оперативен щаб не предлага прилагането на по-строги мерки на територията на областта, с изключение на тези от заповедта на министър Ананиев.