Европроектите се оказаха едно от най-горещите пресечни точка на упреци, емоции и аргументи на вчерашната общинска сесия за обсъждане и приемане на най-важния инструмент за управлението на общината - бюджета за 2021 година.
Освен това в продължилият близо 8 часа сблъсък на мнения се откроиха въпросите за създаването на общинска полиция и финансирането на общинските предприятия.
В началото на обсъждането кметът Пенчо Милков определи бюджета като амбициозен, който с обединени сили може да бъде изпълнен. 
„През 2020 г. започнахме много нови начинания като стимулиране на родителството с помощи за второ дете, създаването на Фонд „Граждански инициативи“, осигуряване на нова техника за общинските предприятия и разширяване на социалните услуги в Русе. Всичко това ще бъде приоритет и в следващите месеци, има и нови акценти“, каза Милков.
Темата за европроектите повдигна председателят на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян с тезата, че Русе е в застой. 
Общината изтъкна задържащата роля в тази сфера  на пандемията и приключването на 7-годишния програмен период в ЕС.
„Пандемията и фактът, че приключва периодът за проекти в Европейският съюз, които чухме, са оправдания и манипулират гражданите. За 2021 година Община Русе отдела 2 милиона лева за довършване на проекти. За сравнение в Стара Загора и Бургас сумите са 11 и 38 милиона лева. Това са изпуснати възможности от 2020 година“, коментира той.
Разговорът обаче продължи към корекциите, както се наричат финансовите санкции, по вече изпълнени проекти. 
„Община Русе е сред общините с най-висок процент корекции. Това се дължи на незаконосъобразно изключване на участници от процедурата, тоест предопределяне на изпълнителите и получаването на публични средства. Това е публична тайна и разликата между предходното и настоящото управление. Когато излязоха съмнения, въпреки обективните данни, че процедурата е законосъобразна, аз веднага прекратих процедурата“, припомни кметът Пенчо Милков. 
От ГЕРБ определиха корекциите като стандартни проблеми, които се появяват при изпълнението на проекти. 
„Традиционният процент на наложени корекции е 5% като само за проекта по реконструкция и рехабилитация на зони за отдих е наложена 25%-ва корекция. Това са над 1 милион и половина лева, които сега граждани трябва да изплатят“, включи се съветникът от БСП Александър Неделчев. 
Другата основна критика по бюджета за 2021 година дойде от ВМРО. Председателят на групата Асен Даскалов поздрави инвестициите за техника в общинските предприятия, но критикува липсата на приходи от специализирано звено КООРС и „Обреден дом“.
„Ако частни фирми изпълняват дейностите на КООРС, разходите ще бъдат двойно повече, тъй като фирмата ще гледа своята печалба“, коментира шефът на звеното Светлозар Ненов и повтори думите на кмета, че сигурността не може да бъде видяна и пипната, но е все така важна.
Началникът на „Обреден дом“ Антоанета Русева заяви, че не управлява търговско предприятие и че разликата между разходите и приходите за последната година са едва с 1000 лева. 
ВМРО подкрепи инициативата за общинска полиция. Останалите партии също подкрепиха идеята, но ГЕРБ посочи като недостатък планираният скромен състав от 6 души. 
Това са началните стъпки, отговори кметът, а Александър Неделчев настоя, че това трябва да бъде държавно делегирана дейност. 
Подобна структура има в София, Варна и Стара Загора, къто съставът там е съответно 150, 100 и 16 служители.
Общинските полицаи в Русе ще бъдат избрани от МВР ще получават 3000 лева заплата. Те ще имат правото да задържат граждани и преустановяват нарушения на обществения ред, което служители на КОРС не могат да правят. 
В края на дебатите бъджетът беше приет с 33 гласа „за“, 1 „против“ и 15 „въздържали се“.