Остър задочен словесен дуел беляза началото на делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков в Окръжния съд в Русе по обвинение, че е държал незаконно археологически находки в дома си.
При обиск в дома на Бобоков на ул.“Хан Аспарух“ на 17 юни миналата година беше открито табло с 50 върхове на стрели и копия, които не са регистрирани според изискванията на Закона за културното наследство. Това доведе до производството срещу него, завършило с вкарване на обвинителен акт в съда.

„Това дело е един жалък и отчаян опит на прокуратурата с каскет и нейните двама кукловоди да ни притиснат в ъгъла, да ни тероризират и да ни накарат да мълчим. Пак повтарям, това дело е едно жалко подобие на дело. Фарс, защото просто нямат за какво друго да се хванат. Защо никой не пита за другото дело, дето за него няма никакви доказателства, а цитират БТА и Ройтерс, защо никой не пита за това дело за търговия с влияние. Надявам се все пак в България да има реално правосъдие, защото не всички са с каскет. Освен това аз нямам спомен, как това табло със стрелички са е появило в къщата ми. Затова не изключвам вероятността някой да го е поставил в дома ми, за да ме злепостави“, каза преди да влезе в заседателната зала на съда в Русе Пламен Бобоков.
„Прокуратурата не участва в никакви поръчки, дали делото е фарс или не, не мога да коментирам, защото той /Пламен бобоков - б.р./ е привлечен като обвиняем за деяние, което е предвидено в Наказателния кодекс, така че ако има такива твърдения те си остават за сметка на защитата“, реагира окръжния прокурор Георги Георгиев.
В началото на процеса прокурор Валентина Личева посочи, че са налице всички обстоятелства за провеждане на делото. Освен това на подсъдимия е наложена мярка за неотклонение „подписка“, която следва да бъде потвърдена от съда.
Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева се съгласи, че няма пречки за провеждане на делото, но подчерта, че в обвинителния акт липсват доказателства за лично държане на 50 стрелички, окачени на табло, на стойност 652 лева. Според нея в обвиненителния акт няма и яснота за нарушение на Закона за културното наследство и следва делото да бъде прекратено. Наложената мярка „подписка“ Лулчева определи като напълно излишна и поиска тя да бъде отменена.
След кратка почивка на тричленния съдебен състав съдия Росица Радославова каза, че няма процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт и намира за неоснователно искането за прекратяване на делото. Освен това съдът остави в сила мярката „подписка“ на Пламен Бобоков, но решението може да обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
В края на процеса адвокат Лулчева поиска от съда да вдигне наложения запор на цялото недвижимо имущество на 51-годишния бизнесмен. Мотивът й бе, че тези стрелички на стойност 652 лева не могат да бъдат повод за конфискация на имущество за милиони, но това накърнява достойнството на клиента й.
Прокурор Личева се противопостави с тезата, че възраженията на защитника на подсъдимия не трябва да бъдат уважени от съда. 
След още една почивка на съдебния състав съдия Радославова обяви, че искането за отмяна на обезпечителните мерки на имуществото на Бобоков, наложени в досъдебното производство от 15 декември 2020 година е неоснователно, тъй като определението за тяхното вземане не е обжалвано от защитата на подсъдимия в срок и потвърди възбраната на недвижимите имоти на Пламен Бобоков.
Няма случай, в който да има наложено наказание конфискация по този текст от закона и да са запорирани хиляди декари земи, сгради и къщи в София и Русе и средства. За мен това е абсолютен прецедент в българското правосъдие, коментира адвокат Ина Лулчева пред медиите след края на делото. Според нея това е злонамереност и неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интересите на правосъдието. Затова Лулчева смята, че със сигурност това дело ще е следващото в Европейския съд срещу България. 
Решението на съда ще бъде обжалвано в срок, зарече се адвокатът.