Храната, която консумира българинът, ще бъде проучена, за да се изяснят причините за затлъстяване на населението и особено на децата. Само по този начин може да се спре нездравословното натрупване на килограми, което води впоследствие до редица заболявания, голяма част от тях хронични. Необходимо е за нуждите на българските консуматори да се разработят иновативни продукти със здравословни характеристики. Това са две от направленията, по които ще работи екипът от учени, ангажиран с изпълнение на проект за изграждане на Национален научно-иновационен комплекс „Научно-изследователска инфраструктура в областта на храни, хранене и здраве, обвързана с участието на България в паневропейска инфраструктура FNH-RI (FNH-RI BUL)“.

На първото заседание на УС на Консорциума участваха представители на Университета по хранителни технологии, Аграрен университет, Пловдивски университет, Медицински университет, Тракийски университет, Агробиоинститут, Българска агенция по безопасност на храните и AgroHub.bg.

Проф. Ангел Ангелов, координатор на проекта и  ръководител на Център за интердисциплинарно обучение по качество и безопасност на храните, катедра „Биотехнология“ в УХТ съобщи, че останалите направления, по които ще се работи, са свързани с проучвания на химическите замърсители в храни и фуражи. Основният фокус на изследванията ще е насочен към метагеномния анализ на различни микробиоми и традиционните генетични ресурси. Актуално направление със значителен потенциал е приложението на дигитализация и  изкуствен интелект в земеделието и хранителната индустрия.

Иновативните научни разработки ще бъдат полезни и за бизнеса, където не само ще помогнат за разрешаване на съществуващите проблеми, но и ще допринесат за сериозното модернизиране на агрохранителната верига, биотехнологиите и медицината.

Проектът, който ще проучва хранителните навици на Европейските граждани с различна култура на хранене и съответстващото им влияние върху тяхното здраве и устойчивостта на околната среда, стартира през 2020 г. Той е с продължителност 5 години и е на стойност 5 млн. лв. От месец юни тази година Националният научно-иновационен комплекс FNH-RI BUL ще стане част от паневропейска научна инфраструктура Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNH-RI). Тя се координира от Университета на Вагенинген, Нидерландия и включва редица университети и изследователски центрове от 19 страни от Европа и Канада.