Една пета от ресторантите в Русе няма да отворят на 1 март, прогнозира председателят на браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев. От понеделник заведенията имат право да работят при капацитет 50%, до 6 човека на маса и до 23 часа. Собствениците им обаче не очакват наплив от зажаднели да пируват на маса клиенти. А някои вече са обявили, че излизат от бизнеса.
От 106 члена на бизнес сдружението, ще заработят 86. „Интрига“, „Тоскана“, „Слънчевата къща“, „Хъшовете“, „Крушата“, „Гергьовден“ няма да отворят. Някои заведения вече се продават, спират дейността си. Собствениците им търсят различно предназначение на помещенията и се насочват към други бизнеси, каза Иванчев.
След три месеца принудителен престой браншът има проблеми и с персонала, тъй като след три месеца локдаун една част от пуснатите в неплатен отпуск сервитьори, бармани, готвачи и други вече са си намерили друга работа. И не са склонни да се върнат в несигурната все още ситуация. За тях държавата осигури помощ от 24 лева на ден, но парите съвсем не бяха много, а и идваха с голямо закъснение.
Бави се и подкрепата за бизнеса, който трябваше да получи 20% от нормалния си оборот за месеците, в които не работи принудително. „От 8500 фирми до миналия четвъртък са удовлетворени 3400. Всички се надявахме до отварянето да получим тези пари, но останаха няколко дни, а пари няма. По наше мнение пари в държавата няма и затова се бавят плащанията“, каза Иванчев.