Русенските хотели и ресторанти очакват може би най-добрите си обороти покрай световното първенство по волейбол, което ще се проведе в Русе в периода 12-18 септември. Повечето места за настаняване в центъра на града са 100% ангажирани и отдавна не приемат резервации. А ресторантите допълват менютата си с екзотични гозби за хилядите фенове от далечни страни като Бразилия, Китай и Египет, чиито вкусове са доста различни от европейските.
„Очакват се около 2000 фена на бразилския отбор, така че ще има самба по улиците. Още толкова гости ще пристигнат от Китай. 
Готови сме, да идват“, каза председателят на браншовия Съюз на хотелиерите и ресторантьорите и собственик на „Кралска закуска“ Красимир Иванчев. 
Заедно с привържениците на Франция, Холандия, Канада и Египет, отборите, журналистите и други съпътстващи ги лица в Русе ще се изсипят близо 10 000 души и по време на тази волейболна седмица градът ще изглежда доста по-различно.
Всичките шест отбора ще бъдат настанени в „Дунав Плаза“. Според управителя на комплекса Албена Михова хотелът отдавна отказва резервации и не може да поеме дори още един човек. За да се опази спокойствието на волейболистите, ще бъде ангажирана допълнителна охрана. Всички състезатели ще се хранят организирано в ресторанта на комплекса, по стандартно меню за спортисти, спуснато от федерацията по волейбол. 
За хилядите фенове обаче стандарти няма, затова ресторантите вече са подготвили специални менюта с ястия, които да звучат познато дори на гостите от далечни континенти.
„Като дойде при нас бразилецът, ще може да си поръча телешки стек или пържола Блек Ангъс, хамбургер Блек Ангъс и т.н.“, даде за пример Красимир Иванчев.