Подставените участници в търгове за купуване и наемане на общинско имущество ще губят депозитите си. Това е ключовото изменение в Наредба N1 за общинската собственост, което вчера беше прието единодушно от общинските съветници.
Освен това ще се елиминира възможността търговете да се превръщат в пазаруване на начална цена и да се злоупотребява с обществения интерес. Ако на наддаването се яви само един кандидат, въпреки заявеното участие и на други процедурата ще бъде отменена.
Приетите промените ще възпрепятстват и договорки между наддаващите преди самия търг.
Няколко различни идеи за разпореждане с публичната недвижима собственост даде Иван Иванов от ГЕРБ, който има дългогодишен опит в търговията с имоти. Според него може би е дошло времето за отпадане на мораториума за продажба на общински жилища, които са над 1900 и поддръжката им гълта много пари. В същото време, ако бъде определена някаква част от тях за продажба, с част от получените пари да се ремонтират общински сгради, някои от които са в окаяно положение, а с друга част да се изградят метални паркинги на няколко етажа, за което могат да се търсят и партньори.
Пак негово беше становището, че ако сградите на територията на бившия хлебозавод бъдат съборени, теренът ще стане много по-привлекателен за инвеститори.
В същото време Иванов се обяви срещу продажбата на летището в Щръклево и посочи, че по-добър вариант е отдаването му на концесия.
Предложението му да се мисли за частична или пълна отмяна на забраната на продажба на общински жилища обаче бе оспорена от д-р Теодора Константинова от „Демократична България“ и Александър Неделчев от БСП, които настояха запазването й.
Неделчев все отношение и по темата за летището. 
„Държавата остави този имот изцяло в грижите на Общината, които грубо струват над 100 000 лева само за поддръжка с никакви приходи от него“.