Д-р Росица Кръстева е завършила Медицинския университет в Плевен през 1997 година. След това започва работа в Бърза помощ в Русе, а от 2000 година е назначена в Първо нервно отделение на областната болница. През 2008 година придобива специалност по нервни болести в Медицинския университет във Варна. По-късно завършва допълнителни квалификации по високо специализираните електроенцефалография и доплерова сонография. В УМБАЛ “Медика Русе” работи от създаването й през 2013 година, а от 2014-а е началник на неврологията в болницата.

- Д-р Кръстева, как влияе коронавирусната инфекция на неврологичните заболявания?
- Пандемията от коронавирус оказва влияние върху всички области на медицината. За една година стана ясно, че този вирус засяга доста често нервната система и пряко или косвено се отразява и на грижата за болните с неврологични заболявания. Доказателство, че Ковид-19 е невротропен и засяга централната и периферната нервна система, е, че при аутопсии се открива в мозъка на починали от този вирус.
Сега на въпроса ви.
Коронавирусът може да се асоциира с честата изява на неврологични усложнения
като енцефалопатия или енцефаломиелит /възпалителни заболявания на главния и гръбначния мозък/, мозъчни инсулти, невромускулни заболявания, както и с неврологични симптоми като загуба на обоняние, световъртеж, главоболие, паметови нарушения и смущения в съня. Поради това неврологията се оказа една от най-натоварените специалности, наред с инфекциозните болести и пулмологията.
От една страна, заболелите от Ковид -19 често проявяват изброените неврологични симптоми и това е повод за консултация с невролози. От друга страна, при пациентите с хронични неврологични заболявания, които са просто носители на вируса, без да проявяват белодробна симптоматика, може да се стигне до значително влошаване на основното заболяване. Такива случаи са описани при пациенти с амиотрофична латерална склероза и миастения.
- Доказано е, че заразените с Ковид-19 губят вкус и обоняние. На какво се дължи това?
- Много чест и популярен симптом на коронавирусната инфекция се оказа загубата на вкус и обоняние.
Увреждането на обонятелния нерв по всичко личи, че е временна и обратима проява на заболяването
но на този етап не можем да кажем със сигурност, че възстановяването е в пълна степен за всички видове миризми. Това обаче не е необичайно явление, защото загуба на обоняние е отдавна е типичен симптом при грипните вируси, при адено- и риновирусите, като след грип загубата може и да е необратима. При пациентите с Ковид-19 аносмията /загубата на обоняние/ продължава около 2-3 седмици максимум, като при 10-20% от преболедувалите остават леки прояви.
- Друг симптом за Ковид-19 е главоболието.
- Да. Главоболието е също много чест симптом на инфекцията, дори първи симптом, като няма точно обяснение за причините. Според някои проучвания, главоболието се проявява по-често при по-млади пациенти, с по-малко или без придружаващи заболявания и е
индикатор за по-леко протичане на болестта и по-ниска смъртност
Характерно за него при заразените с коронавирус е, че не се повлиява от обичайните аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства.
- Хората, заразени с коронавирус, често се оплакват от мускулни болки и умора. Какво ще кажете за това?
- Мускулните болки и умората при засягане на скелетно-мускулната система е друг показател за Ковид-19. При тези симптоми се открива повишение на ензима креатинкиназа в кръвта като белег за разпада на мускулни влакна, предизвикан от вируса.
Ковид-19 се свързва с много често засягане на кръвоносните съдове чрез предизвикване на възпалителен процес и образуване на тромби в тях, в това число и в съдовете на мозъка, и води до мозъчни инсулти. Инфекцията сама по себе си може да е причина за получаване на инсулт, и то при млади хора без рискови фактори и придружаващи заболявания.
Много често инсултът е и причината за откриване на коронавирусната инфекция
Тази мозъчна увреда може да настъпи и един-два месеца след преболедуване или безсимптомно носителство. За съжаление, повечето болни с инсулт, поради страх от заразяване с коронавирус, търсят късно лекарска помощ. Потвърдената коронавирусна инфекция при пациенти с остър инсулт в никакъв случай не би трябвало да се отразява на лечението им. Те трябва да получат същата бърза диагностика и лечение, както и останалите пациенти с инсулт, като се спазват всички хигиенни мерки. Искам да напомня, че мозъчният инсулт е спешно състояние и страхът от заразяване с коронавирус не трябва да е причина хората да не търсят помощ в спешно отделение веднага, щом забележат изкривяване на лицето, слабост на крайник или промяна в говора.
- В болница “Медика Русе” е създадена организация за лечение на пациенти с инсулт. Как действа тя в условията на Ковид-19?
- Действително в нашата болница има  създадена организация, която ни позволи да осигурим най-доброто лечение на пациентите с мозъчен инсулт. В условията на епидемична обстановка от коронавируса продължихме да прилагаме
съвременното лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза дори и при пациенти с коронавирусна инфекция
За изминалата 2020 година, която почти изцяло премина под знака Ковид-19, нямаме спад в броя на лекуваните пациенти с тромболиза и запазваме постигнатите резултати от предни години. По този повод Университетска болница “Медика Русе” получи 2 златни и 3 платинени награди за лечение на мозъчен инсулт от Световната организация за лечение на инсулти.
Някои от нашите пациенти, като например тези с множествена склероза, често са на имуномодулиращо лечение, т.е. приемат различни медикаменти, които по някакъв начин повлияват имунната им система. Такива пациенти подлежат на по-чест контрол по време на пандемията, защото вирусът евентуално може да влоши хода на болестта. Рискът от тежко протичане би трябвало да се прецени на базата на всички рискови фактори при отделния пациент като възраст, степен на инвалидност, диабет, артериална хипертония и т.н. Все още няма достатъчно данни и проучвания за различните имуномодулиращи терапии, но при някои пациенти може да се обсъди и временно спиране на лечението за множествена склероза, тъй като намесата в имунните процеси от съвременните терапии би могла да доведе до тежко протичане на Ковид-19.
- Има ли сериозно усложнение на Ковид-19, което да блокира нервната система на заразен пациент?
- Едно много сериозно усложнение на Ковид-19 е синдромът на Гилен-Баре
Това е автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система, водещо до парализа на крайници, лицеви и гълтателни мускули, както и дихателна мускулатура и е потенциално животозастрашаващо. 
- Какви са неговите симптоми?
- Симптомите са първоначално изтръпване в крайниците, болки и мравучкане на пръстите на краката или ръцете, като постепенно настъпва и слабостта в крайниците до степен на невъзможност пациентът да ходи самостоятелно. Не е известна причината за възникването, но се свързва с предхождаща инфекция. За радост, това тежко усложнение е много рядко, като такива случаи в нашата болница са около един-два годишно. За сравнение, за периода ноември 2020-януари 2021, когато бе отчетен пик на Ковид-19, в отделението по нервни болести в болница “Медика Русе” са лекувани трима болни с Гилен-Баре, което си е едно значително увеличение.
- Какво ще кажете за пациентите с епилепсия?
- Пациентите с епилепсия също могат да получават по-чести пристъпи по време на боледуване от коронавирус поради фебрилитета и засягането от вируса на централната нервна система.
При Ковид-19
едни от най-тежките и с неблагоприятна прогноза усложнения са острата енцефалопатия и острият енцефалит
Симптомите са разнообразни и включват невропсихологични нарушения, обърканост и делир, двигателни и координационни нарушения, епилептични припадъци и слабост на крайници. Прогнозата при поява на тези усложнения, особено при възрастни пациенти, е лоша.
Накрая искам да кажа, че освен изброените форми на тежко засягане на централната и периферната нервна система, много пациенти, преболедували Ковид-19, дълго време имат оплаквания от потиснато настроение, световъртеж, безсъние и повишена тревожност. Дори и млади пациенти се оплакват от проблеми с паметта и разсеяност. Хипотетично би могло да се предположи, че
коронавирусът при много хора предизвиква леко изразено мозъчно увреждане
което не може да се установи с рутинни диагностични методи и тепърва ще бъде проучвано.
На обществото и на нас, лекарите, отдавна ни е известно, че вирусите, като например вирусът на грипа, херпесните вируси, вирусът на Епщайн-Бар и други, по някакъв начин се намесват и активират имунната система и са причина за изява на автоимунни или злокачествени заболявания дори и след дълъг период от време у генетично предразположени индивиди и при неблагоприятни условия на околната среда. Подобен механизъм може да се очаква и при този все още неразгадан напълно коронавирус. Какво ще се случи в бъдеще със здравето на преболедувалите, дори и след като сме преборили тази пандемия, никой не би могъл да предвиди на този етап.