Калпави предварително изолирани тръби, полагани в периода 2001-2008 година, причиняват аварии всяка зима и стават причина за прекъсвания в топлоснабдяването като тези от тази седмица, казаха от „Топлофикация Русе“. В този период са закупувани тръби със съмнително качество от България, Украйна, Чехия и други държави.  

Освен че са твърде тънки, те и ръждясват, причинявайки постоянни проблеми. Особено лошо е положението в кварталите „Ялта“ и „Център“.
„Топлофикация“ подменя постепенно тези тръби с нови, безшевни, но процесът ще отнеме години, тъй като става въпрос за десетки километри, за които трябва да се инвестират десетки милиони. Кардиналната им подмяна би изисквала топлата вода да спре за година и да се разкопае целият град, което изглежда абсурдно. А отстраняването на всяка авария изисква време, тъй като първо трябва да се източи горещата вода, после тръбите да изстинат, да се подменят и след това напълнят отново.
Вчера по обяд бе завършен ремонтът на магистрален топлопровод в „Здравец Изток“ и започна пълненето на системата с гореща вода. И днес обаче ще продължат работите по разпределителния топлопровод в центъра, където се пресичат множество комуникации и трябва да се копае внимателно на ръка.