Европа се готви за трета вълна

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие. Европа се готви за трета вълна. Искам да сме готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която идва в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната COVID обстановка у нас и предприетите противоепидемични мерки.

В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12 области.

Ситуацията не е много по-различна от миналата седмица. 90 на 100 хиляди са заразените за две седмици – на 26-о място сме по заболяемост в ЕС и на 6-о на Балканите. На 13-о място сме в ЕС по смъртност. Все още сме в светлата зона е ЕС, но моята прогноза, без да претендирам, че е вярна, е, че през февруари ще имаме постепенно покачване на заболяемостта, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките, допълни той.

Ген. Венцислав Мутафчийски подкрепи хипотезата на доц. Кунчев.

Цифрите доказват, че има събуждане в столицата и в Кюстендил, а и в някои други области, каза ген. Мутафчийски.

Смъртността не стигна до плато, а просто стигна до най-ниските си стойности – 7,9 на 100 хиляди. Не искам да съм лош вестител, но не мога да спестя факти. Ако имате намерение да питате кога и как ще се разхлабват мерки, тези въпроси няма да звучат много издържано, допълни ген. Мутафчийски и прогнозира нов пик до 3 седмици.

Според проф. Ангелов тези, които няма да се ваксинират, са ясни, тези, които ще се ваксинират, също са ясни. Проблемът на ваксинирането е един – онези почти 50% от българите, които не знаят дали ще се ваксинират, те са нашият таргет, поясни здравният министър.