Какъв е бележитият учен, изследовател, литератор Михаил Арнаудов - професор или академик? 
Този въпрос биха могли да си зададат хората, които случайно или не потърсят улицата, наречена на името на именития русенец, чието книжовно творчество предизвиква респект и възхита. Улицата се намира на място, което е възможно най-малко престижно за такъв интелектуален колос. Но това не би могло да е изненада - имена на русенци с принос за културата и науката са дадени на улички, които или са без изход, или са от по десетина метра и са със сигурност забутани пресечки, или са на затънтени места в крайни квартали, във всеки случай твърде далече от културни и образователни институции и престижни обществени пространства. 
Улицата, наречена на Михаил Арнаудов, не прави изключение. Тя разделя две важни за пенсионерите и зарзаватчиите локации, наричани свойски Булгара и Търговията. Изследователят на творчеството на Вазов, Яворов, Йовков, Дебелянов и Кирил Христов едва ли заслужава точно това „почитане“. Както и едва ли някой от хората, които пресичат тази улица биха могли да отговорят какъв е бил човекът, на когото е назована тя. 
Не стига това, ами табелите там внасят допълнително объркване. На указателните табели, които сочат накъде трябва да завиете, за да попаднете на улицата, пише „Проф Михаил Арнаудов“ /така го пише, без точка след „Проф“/. А на табелата на самата улица вече е посочено „Акад.Михаил Арнаудов“. Роденият в Русе фолклорист, литературен историк, етнограф става професор през 1919 година, а академик - през 1929-а. Някак не е за вярване, че едната табела в Русе са поставили в годината, когато Арнаудов е станал професор. А когато е станал академик, са сложили другата табела. Да не говорим, че улицата носи това име сравнително отскоро. 
Но пък тази обидна неточност е поправима - стига тези, от които зависи това, да проявят желание да го направят.