През март правим първа премиера на операта „Мефистофел“ на Ариго Боито, а през септември на фестивала „Мартенски музикални дни“ ще направим втора премиера на постановката. Това разказа за „Утро“ директорът на операта Иван Кюркчиев. Повод за разговора ни стана съобщението, че премиерният спектакъл на „Мефистофел“ е предвиден за 22 март. Всъщност това заглавие, което се смята за истинско изпитание за професионалистите, беше предвидено да е оперният акцент в програмата на 60-ото издание на „Мартенски музикални дни“ през март миналата година. То остана и в програмата за първото отлагане на международния фестивал Ц за септември 2020 година, а след това и за второто отлагане за март 2021-ва. 
Сега, когато вече е ясно, че „Мартенски музикални дни“ ще се състоят през септември тази година, нашата постановка на „Мефистофел“ ще остане в програмата, но като втора премиера, обясни Кюркчиев. Проблемът е, че режисьорът Жан-Франсоа Донт от Белгия има друг ангажимент през септември, тогава му предстои да постави „Лучия ди Ламермур“ и няма как да присъства на нашия емблематичен фестивал, поясни директорът на операта. Поради това Ц а и тъй като спектакълът на практика е почти готов, ние ще направим премиерното представление на 22 март, като няма да лишим публиката на ММД от него и през септември, увери Кюркчиев. 
Друг артистичен проект на Русенската опера, свързан с ММД - концертът под диригентството на главния диригент на Академичния оркестър на Украинското национално радио Владимир Шейко, за съжаление, също ще отпадне пак поради неотложни ангажименти през есента на диригента. Всъщност именно под палката на маестро Шейко симфоничният оркестър на Русенската опера трябваше да открие на 12 март тази година фестивала Ц емблема на русенската и националната култура. Отлагането за периода 17 септември Ц 3 октомври, което вчера бе потвърдено след заседание на обществения съвет за подготовката на ММД, прави невъзможно участието на украинския диригент. Тъй като билетите за концерта с участието на солиста Генадий Демянчук /пиано/ са продадени не само за Русе, но и за Варна на 13 март, а договорите ни с Шейко и Демянчук са отдавна подписани, затова ние ще осъществим тези два концерта, каза вчера за „Утро“ Иван Кюркчиев. 
На заседанието на обществения съвет вчера обаче е станало ясно, че септемврийското откриване на многострадалното юбилейно издание на ММД обещава да бъде дори още по-бляскаво от досегашните варианти с украинския диригент и по-предишния под палката на Йордан Камджалов. Началният концерт на „Мартенски музикални дни“ на 17 септември ще бъде на русенските симфоници под палката на една от музикалните гордости на Русе Ц именития диригент Емил Табаков. Преди дни той води концерт с участието на пианиста Людмил Ангелов в Голямата зала на Доходното здание и бе бурно аплодиран от публиката, а на музикантите от русенския оркестър много им личеше с какво удоволствие свирят под палката на маестро Табаков.