Щастлив съм да съм в страната на Гюзелев, Гяуров, Борис Христов и да правя „Мефистофел“ в родината на най-добрия изпълнител на тази роля - великия Николай Гюзелев. Това каза вчера на пресконференция режисьорът на оперната постановка Жан-Франсоа Д‘Онт. 
Той и ко-режисьорката Михаела Панаинте решават да въведат нашето мрачно съвремие в драматичния сюжет по текста на „Фауст“ на Гьоте и музиката на Ариго Боито.
За трети път правим тази постановка - може би това е обяснимо, когато правим опера за дявола, каза режисьорът. И поясни, че неговата концепция вплита драматичните настроения от пожара в Русенската опера миналото лято, напрегнатата обстановка покрай пандемията с коронавируса, която отлага неколкократно премиерата. 
На сцената зрителите ще видят страшно много хора - не само солистите, оперния хор и хор „Дунавски звуци“, музиканти, но също така и сценични работници, гримьорки, технически кадри, дори и чистачките, увери  Д‘Онт. Ще изглежда така, сякаш дяволът леко е полудял, подсили интригата режисьорът, като добави, че всъщност той иска да покаже „истината за днешния ден“. 
Много отдавна ми се искаше да направим една такава голяма оперна постановка, радвам се, че въпреки кошмарните трудности, които ни съпътстват, все пак ще зарадваме публиката на 20 септември, каза директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. 
Честно казано, никога не е било толкова комплексно трудно, призна сценографът Иван Токаджиев. Той подчерта, че освен обективните трудности, налагани от обстоятелства отвън като пожара и Ковид-19, пречка за работата е била и „нищетата, предизвикана от липса на комуникация между художествения институт и различни министерства“. Истинско предизвикателство нарече той творческата задача, пред която е бил изправен. 
Като предизвикателство окачестви творбата и постановката и диригентът Сунай Муратов. Освен огромния състав, самата музика е различна в различните моменти - от музиката на йерихонските тръби до интимните мелодии на флейтата, които трябва да обединиш и да накараш да зазвучат така, че да изразят философията на Създателя, подчерта Муратов. 
В главните роли публиката ще види и чуе Цветелина Василева, която ще изпълни двете сопранови партии на Маргарита и Елена, тенора Петър Костов като Фауст и баса Емил Желев като Мефистофел. Мечтал съм си да го изпълня, но, признавам си, не съм си представял, че тази опера ще се постави в България, докато съм жив, бе откровен Желев. Слушал съм запис на тази опера с моя учител Никола Гюзелев и съм попивал неговите съвети - а ето, че сега аз ще изляза в тази роля,    каза солистът и добави: „Благодарен съм, че това ми се случва!“. 
Все още има билети на касата на операта за премиерата на 20 септември, увери Кюркчиев и прикани русенци да си подарят това преживяване, а също и стилното удоволствие на останалите концерти и изяви на фестивала „Мартенски музикални дни“, който започва в петък.