Законови промени вдигат цените на такситата в Русе. Първоначалната такса ще се повиши от сегашните 1,20 на 1,80 лева. Цените на километър по дневна и нощна тарифа няма да се променят, така че реално всеки курс ще излиза с точно 60 стотинки по-скъпо, след като на цялата страна беше наложена рамка, поискана от превозвачите в София.
Парадоксалното в случая е, че фирмите за таксиметрови услуги нямат друг избор, освен да повишат цената. С промените в Наредба №34 за извършване на таксиметров превоз на пътници, която бе подписана от транспортния министър Росен Желязков в петък, първоначалната такса вече трябва да е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег. В Русе тази цена е 0,89 лева на км, така че минималната такса е 1,78 лева. В бранша са решили да я закръглят на 1,80 лева и не се очаква никой да направи нещо различно, макар че наредбата им позволява да покачат първоначалната такса до 2,67 лв. Според нормативния акт цените трябва да се коригират в срок от 3 месеца, но най-вероятно русенските фирми няма да се бавят толкова. И ще повишат таксата едновременно, за да не създават помежду си нелоялна конкуренция.
Странното на пръв поглед решение на министерството дойде след натиск на таксиметровите фирми в столицата, чийто основен аргумент беше, че така няма да се отказват късите курсове. Срещу наредбата възрази Комисията за защита на конкуренцията, която посочи че предишният опит за регулиране на цените с въвеждането на долен праг е довел до това всички компании да возят на минималната цена, което е практически отказ от ценова конкуренция. Позицията на КЗК бе, че е по-добре да бъде оставен пазарен принцип на избор на цена и че нужда от допълнителна регулация няма. Министър Желязков обаче не се съгласи с нея.
Тези 60 стотинки на курс едва ли ще подобрят съществено положението в таксиметровия бранш, който също страда от ограниченията заради пандемията. Както „Утро“ писа, 20% от такситата са излезли от бизнеса през миналата година и сега от Община Русе са издали разрешителни за едва 496 коли.