От 50 до 500 шофьори на таксита тръгват на шествие из Русе днес с колите си в памет на убития техен колега Валери Спиридонов. Едва навършилият 60 години Валери, известен като Джоко, загина по особено мъчителен начин пред изоставена къща на ул.“Христо Ботев“ в николовския квартал Гагаля, след като бе нападнат в първите часове на 14 март миналата година от две непълнолетни тогава момчета. Убийците бяха заловени същия ден, а процесът срещу тях тръгва днес.
Събираме се на паркинга пред „Метро“ в 7.30 часа и в 8 тръгваме на шествие из града, каза вчера за „Утро“ таксиметровият шофьор във фирма „О`Кей“ Владимир Иванов, който е организатор на автошествието. Оттам маршрутът включва булевардите „Мидия Енос“,“Цар Освободител“, кръговото до Спортната зала, „Липник“, „Олимп“, „Тулча“, „Доростол“, „Съединение“ и паркиране в района на Спортната зала, откъдето шофьорите ще продължат пеш до Съдебната палата.
Освен такситата в Русе, очакваме към нас да се присъединят колеги от Ямбол, Велико Търново, Варна, София и Пловдив, независимо че в последните два града също ще има митинги в подкрепа на нашите искания, посочи Владимир Иванов. А те са да се създаде закон, чрез който в таксиметровите коли задължително да има паник бутон за връзка с тел.112 и видеонаблюдение в автомобилите, чийто записи да имат правна стойност пред съда. Освен това делото е заведено като грабеж с последвало убийство, а според нас това си е чисто предумишлено убийство. С шествието искаме още да изразим и подкрепата си към близките на Джоко, за да разберат, че не са сами в мъката си, допълни организаторът на шествието.
Колоната ще бъде екскортирана от полицейски автомобили, каза вчера за „Утро“ директорът на ОДМВР старши комисар Теодор Атанасов.
Валери Спиридонов бе убит с над 10 удара с нож призори на 14 март миналата година от двама младежи, които решили да ограбят таксиметров шофьор. Идеята дошла на деветокласника в професионалната гимназия по транспорт Николай Василев. В нощта преди убийството той изшмръкал 4 линии амфетамин, след това изпил голямо количество ром и уиски, а накрая се втвърдил с една бира. После изпушил една цигара марихуана и предложил на двама свои приятели да ограбят таксиметров шофьор и да изкарат още пари, като му вземат колата и я продадат. Като чул плана, единият младеж си тръгнал, но десетокласникът в СУ „Възраждане“ Деян Цветков останал до Николай. 
Около 3 часа призори на следващия ден двамата започнали да оглеждат такситата на пиацата срещу Товарна гара и се спрели на Валери заради силно прошарената му коса, очаквайки да се справят лесно с него. Деян, който имал роднини в Николово, казал на шофьора да ги закара до глуха уличка в квартал Гагаля, за която знаел, че е безлюдна. Валери избягвал да качва пияни и дрогирани, за да не се стига до инциденти, но този път изглежда сгрешил фатално в преценката и се съгласил да изпълни поръчката. Тръгнал за адреса без да се обади в централата на „Точните таксита“, като дори изключил GPS-а в колата.
Щом стигнали до посоченото място, клиентите наредили на шофьора да им даде портфейла си. Той отказал и бил наръган с нож от Николай. Веднага след това Валери излязъл от колата и опитал да избяга, но бил застигнат от екзекутора си, който продължил да нанася зверски удари с хладното оръжие. Един от тях попаднал в белия дроб и се оказал смъртоносен. След падането на прободения мъж на земята учениците задигнали портфейла с пари и документи, извадили ключовете на колата от стартера и избягали. Минути по-късно Валери опитал да стигне до близката къща, но от кръвозагубата паднал пред нея и починал. По късно по тялото му са преброени над 10 прободни рани.
След кървавото нападание Николай и Деян започнали да звънят на приятели да дойдат да ги вземат и накрая един от потърсените се съгласил. Двамата слезли на централната улица, качили се в колата, а след излизане от Николово скрили окървавените си якета, ножа и портфейла в крайпътни храсти и се прибрали по домовете си. 
Около 5 часа следобед обаче криминалистите в областната дирекция влезли в следите им и ги арестували. Поради изпитото голямо количество алкохол Николай, чийто черен дроб не можел да преработва алкохол поради получена като дете стафилококова инфекция, бил много неадекватен на разпита. Деян обаче си казал всичко.
Двамата имат богати криминални досиета. Деян е извършител на поредица домови кражби. Преди три години пък Николай пребил дете и го ограбил.
В момента Николай, който е навършил пълнолетие през септември 2017 година, е в затвора в Белене. Деян е преместен в пансиона за момчета в Бойчиновци да доизкара десети клас, защото в началото на учебната година е бил на 17 години, а пълнолетие навършил през декември.
Тъй като убийството на Валери Спиридонов е извършено докато двамата са били непълнолетни, при доказване на вината им те ще лежат в затвора не повече от 12 година. Долната граница е 3 години.