Истинска буря се надигна в интернет заради данъците на автомобилите в Русе. Новите по-високи нива бяха гласувани през лятото на миналата година и темата тогава мина без особени реакции, но сега, когато започна данъчната кампания, се оказа, че бомбата е била със закъснител и отзвукът в момента отеква като тътен във фейсбук.
Тон на дискусиите даде въпрос на Стоян Маринов в групата „Писмо до кмета“, с който се обърна към Пенчо Милков с думите „Интересува ме към коя институция да се обърна, за да си задам въпроса относно данъците на автомобилите в град Русе? Наясно ли сте, че това брутално вдигане на данъците за 2021 година е вече подигравка с русенци. Извинявайте, но със средна заплата 700 лева да се плаща данък за автомобил на 20 години 250 лева е недопустимо“.
Мнението бе допълнено от Пламен Спиридонов, който написа: „По-интересен е фактът какво се е променило за тези години, за да вдигнете близо 3 пъти данък МПС? Пример ще дам: 2016 - 343,54 лв., 2017 - 383,28 лв., 2018 - 383,28 лв., 2019 - 747,05 лв., 2020 - 747,0 5лв., 2021 - 939,15 лв.! Вярвайте ми, не карам совалката на НАСА или „Ролс-Ройс“! Следователно трябва да има някакво развитие за това време, 3 пъти също нещо трябва да се е подобрило!... Докога мислите, че на нормалния човечец ще му издържат нервите...“.
Включилата се в дискусията Мария Иванова публикува таблица кой как е гласувал за данъчното повишение и прегледът показва онова, което следящите отблизо работата на Общинския съвет знаят от половин година - предложението е подкрепено от БСП, ВМРО и присъстващите от ДПС, Атака и Възраждане, всички гласували от ГЕРБ са се въздържали, против са били само двама - Деян Недков и Иван григоров от СДС.
В дискусията се включи Галичка Николова, позната като кандидат за общински съветник от БСП на последните избори, но преди всичко като организатор на протести за чист въздух в Русе. Мнението й, че това е правилна стъпка именно за подобряване на ситуацията с въздуха, беше подминато почти без внимание. 
Отприщената лавина остри коментари накара зам.-кметът Златомира Стефанова да се включи в дискусията с пояснението, че „...при вземане на важни решения за града се прави предложение за промяна, което се обосновава с анализи, проучвания и се излиза с предложение. Това излиза в медийното пространство и се качва на сайта на общината за обществено обсъждане в рамките на 30 дни. След този срок предложението се гласува от Общинския съвет, който е принципалът на града. Кметът не може да решава нищо еднолично. Общината работи заедно с Общинския съвет. Относно повишението на данъците е било редно да си зададете въпросите и да дадете обосновано предложение, когато течеше общественото обсъждане. Ако се запознаете с решението, ще видите, че Русе, въпреки повишението, остана с едни от ниските нива на данъци за МПС от по-големите областни градове“.
Вместо да успокои страстите, това включване ги нажежи и се наложи общинският пресцентър да разпространи подробна информация, че решението за повишение на данъците е взето на 31 юли миналата година след промени в законодателството за облагане на превозните средства по формула с имуществен и екологичен компонент с идеята за по-старите и замърсяващи автомобили да се плаща повече.
Информацията, озаглавена „Данъците върху МПС отразяват отношението ни към чистата околна среда на Русе“, бе придружена с таблици, от които се вижда, че в съпоставка с Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Пловдив Русе не е лидер по поскъпването, а е по-скоро около и под средата.
Темата малко по-късно бе коментирана от кмета Пенчо Милков в личния му профил във фейсбук. 
„От първия момент, в който застанах пред вас, обещах едно - че за разлика от цялата държавна политика, няма да управляваме Русе с това кое е популярно, а с това кое е полезно за хората. Преди две години законодателят в Народното събрание е въвел изискване да се съобразява екологична компонента. Това означава колкото един автомобил е по-стар и с по-голяма кубатура на двигателя, толкова неговият данък трябва да бъде завишен. Това е по изискване на ЕС и националния законодател. Повече от две години данъкът в местната наредба не е осъвременен до степен, че прокуратурата в Русе писа протест срещу тази наредба. Затова тя беше внесена в Общинския съвет през юли м.г., сред предварителен анализ и задълбочено обмисляне“, заяви Милков.
Пълната информация за автомобилните данъци и съпоставката им с посочените по-горе градове е публикувана на сайтана община Русе на адрес:
https://obshtinaruse.bg/danatsite-varhu-mps-otrazyavat-otnoshenieto-ni-kam-chistata-okolna-sreda-na-ruse
Обобщението на Общината след поднасянето й е следното: „Изводът, който се налага, е, че Русе и русенци застават до големите градове в България, които поставят екологична компонентна върху автомобилите и значение за това кой автомобил колко замърсява околната среда. Всички се борим за чист въздух, но борбата трябва да започне от самите нас. Събираните средства от местни данъци са пари на всички ни, те не отиват в централния бюджет, а се разходват за всички нас. Именно в кризисни моменти се установява, че всеки протяга ръка към Общината, а общинските средства са събраните от всички ни средства, нашето общо участие“.
Това обаче ни най-малко не успокоява вълненията в интернет. Негативните коментари продължават и ще продължават по простата причина, че събирането на местните данъци едва сега започва и огромната част от хората още не знаят какъв сюрприз ги очаква на гишето за плащане.       У