Почти сто години след първата за страната премиера в Русе през далечната 1927 година, на русенска сцена отново оживява една от бляскавите класически български комедии - „Големанов“ на Стефан Л.Костов. Има мнения, че тогава премиерата е била направена в Русе, тъй като в столицата София са се колебаели дали пиесата, съдържаща убийствена ирония, с която е описан самовлюбеният политик и властник - емблема на времето, ще бъде възприета благосклонно от тогавашния елит. При всички случаи големият български режисьор Николай Масалитинов пише в своите спомени, че когато той решава да напарви тази постановка, директно му е било подсказано от един български министър, че „Това представление в София няма да се гледа“. Което, разбира се, е било опровергано шеметно, тъй като публиката възприела спектакъла възторжено, билетите свършвали мигновено, а залата била пълна с правостоящи. 
Това разказа вчера на пресконференция именитият актьор Христо Гърбов, който е поканен да изиграе главната роля в русенската постановка. „Големанов е голяма лъжица - текстът, който трябва да се изговори, е голям, образът не е еднопластов. Преди съм си мислел - какво ли бих могъл аз да дам на този образ. Но ето че дойде времето и аз да вляза в тази роля. И си казах: Защо пък не? Благодарен съм на директора на театъра и режисьор на „Големанов“ Орлин Дяков, който с това ми даде възможност да упражнявам професията си. От 8 март миналата година спряхме да играем и това направо ме изхвърли от релсите. Защото аз без публика не мога“, каза Гърбов. 
В постановката на него му партнират Петя Венелинова, Надя Банчева, Татяна Цветкова, Евгения Явашева, Ясена Господинова, Тони Тончева, Венцислав Петков, Любомир Кънев, Йовко Кънев, Ивайло Спасимиров, Милен Димитров. Сценографията и костюмите са на Виолета Радкова. 
„Идеята е да представим една кетъринг зала с голяма маса, оформена с цветовете на трикольора. В началото тя е празна и постепенно се пълни с армаганите, които хората носят за „министъра“, от когото очакват бъдещи услуги. Представлението е за онзи човек, който на всяка цена иска да има власт - за заболяването властолюбие, което докарва човека почти до лудост, за хората, които случайно са попаднали на върха на вълната - това е пяната, и това много им личи. И в този обобщен образ, който и днес е актуален, е добре да видим какво не харесваме в днешните политици и какви не искаме да бъдат“, каза Орлин Дяков и добави: „Надявам се в обобщения образ на Големанов всеки да види онзи политик, когото не харесва, и да се замислят“. 
Билетите за първите две премиерни представления - тази вечер и утре, са изкупени още преди дни. На 18 януари театърът ще гостува с тази постановка във Варна, а след това ще се види на кои дати през февруари ще могат отново да го видят русенци.