Епидемичен взрив на коронавирус пламна в Центъра за настаняване на хора с увреждания в Две могили. Източникът на заразата е санитарка, която неволно я предала на служителка, а тя разпространила, също без да ще, коронавируса сред 11 потребители на социалната услуга и още три трудотерапевтки в Дневния център към дома за хора с увреждания, съобщи за „Утро“ кметът на града Божидар Борисов.
В социалното заведение са настанени 15 човека на възраст от 38 до 59 години. Първоначално служителка се оплакала от неразположение с близки до картината за коронавирус симптоми. На място веднага пристигнал екип на РЗИ и след направения тест се разбрало, че е заразена с Ковид-19. Проучване установило, че заразата й е предадена от 60-годишна санитарка, която също дала положителен резултат за коронавирус, а служителката, която имала пряк контакт с потребители в центъра, е заразила 11 обитатели. При повторно изследване, но този път в Дневния център към дома, открит през 2019 година, били установени още три трудотерапевтки с коронавирус и  заразените станали 11 потребители на социалната услуга и пет служителки. Другите шест жени от персонала и четиримата обитатели са с отрицателни резултати.
Заразените служителки са изолирани по домовете си в добро общо състояние. 11-те обитатели на центъра също са добре. Само един от тях вчера е започнал да се влошава и му предстои лечение в болница „Юлия Вревска“ в Бяла, обясни кметът Борисов.
Другите 10 болни от коронавирус обитатели на дома са настанени в отделни помещения от четиримата незаразени потребители и за тях денонощно се грижат три от служителките в центъра. Всички помещения са дезинфекцирани и така е спряно разпространението на вируса.
Голяма подкрепа за овладяване на ситуацията ни оказа прокуристът на болницата в Бяла Митко Димитров и неговият екип, за което сме много благодарни, каза кметът на Две могили Божидар Борисов.