Санитарка в Старческия дом в беленското село Бистренци внесла без да знае каронавирус в социалното заведение и заразила две колежки и седем възрастни обитатели, каза вчера за „Утро“ кметът на община Бяла Димитър Славов по повод обявената в дома карантина. Тя бе наложена, след като в петък в социалното заведение бе регистриран епидемичен взрив. Няма друга възможност за проникване на вируса в сградата, тъй като всички свиждания са забранени от пролетта, а обитателите не могат да напускат дома. 
Частичната зараза е установена в старческия дом от РЗИ след подаден сигнал за болни обитатели. Заразените нямали сериозни здравословни проблеми и трите санитарки са карантинирани по домовете им, а шестима от инфектираните обитатели са изолирани в стаи на първия етаж. За съжаление една жена е починала. Според кмета тя е страдала от онкологично заболяване, била в напреднала възраст и напоследък изобщо не се хранела. Теглото и спаднало до 30 кг и организмът й не успял да се пребори с коронавируса. PCR тестовете на останалите 10 служители и 15 обитатели в дома са отрицателни.
Служители на РЗИ са дезинфекцирали всички стаи, коридорите и помощните помещения. 
199 са новите случаи на Ковид-19 през последните три дни. Добрата новина е, че в петък излекуваните 195 пациенти бяха тройно повече от заразените в същия ден 69. Печалната новина е, че има 29 починали. С тях броят на жертвите на коронавируса в областта надхвърли 300 и вече е 325.
Междувременно Областният оперативен щаб за противодействие на пандемията реши да изпрати писмо до здравния министър Костадин Ангелов с предложение извличането на рекованлесцентна плазма да може да се извършва и в отделенията по трансфузионна хематология, а не само в кръвните центрове на големите болници. За да стане това, са необходими законодателни промени. 
Решението идва след спирането на дарителската кампания за купуване на нужната апаратура за извличане на плазма за кръвния център на болница „Канев“ заради законово несъответствие.
Към вече утвърдените кабинети за имунизация в „Медика Русе“, Белодробната болница и болницата в Бяла се добавя и кабинет в болница „Канев“, стана ясно още на последното заседание на щаба. В тези кабинети ще бъдат ваксинирани заявилите желание медици, които вече са над 1200.