91 станаха случаите на заразени с коронавирус обитатели и служители на дома за стари хора „Възраждане“, след като вчера стана ясно, че санитарка е дала положителна проба. 55-годишната жена е тествана за Ковид-19 на 22 юли, когато изследвано е дало отрицателен резултат, а за последно е била на работа на 29 юли. През почивните дни тя е проявила характерни за болестта симптоми, затова е дала повторна проба, която вече е излязла положителна. С това броят на заразените от персонала станаха 8, останалите 83 са от настанените в дома. Трима възрастни хора от заведението починаха.
Освен санитарката има още три нови случаи на заразени. Сред тях са 69-годишна жена и 15-годишно момиче - и двете от Борово, които са били контактни с друг заразен в семейството. И двете са поставени в домашна изолация. Четвъртият случай е на 40-годишна жена от Русе, която също се лекува вкъщи без сериозни оплаквания.
Заради епидемичният взрив в дом „Възраждане“ в понеделник са изследвани и 19 лица от социалния патронаж, като резултатите на всички са отрицателни. За последните 24 часа броят на излекуваните се е увеличил с още шестима и те вече са 83 души. Сред тях е и шофьорът на линейката от дом „Възраждане“, който е изписан в понеделник от Белодробната болница.
26 от заразените в дома са настанени в лечебни заведения. 16 души са безсимптомни и са изолирани в общинската вила „Липник“ в Николово, други 35 обитатели на дома за стари хора са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а трима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск, остават под домашна карантина. От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат електротехникът, една от санитарките, както и 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт. Медицинската сестра, социалният работник и другите две санитарки са под домашна карантина. 
240 станаха случаите на регистрирани заразени, като болестта е активна при 151. От тях 42 са на болнично лечение, а другите 109 са под домашна изолация.