2020 година беше много тежка за болница „Канев“, тъй като се сблъскахме с ново и непознато заболяване, каквото беше Ковид-19. Благодарение на взетите навременни мерки обаче, успяхме да придобием опит и да се подготвим за втората вълна, която се оказа много жестока. Наложи се в процес на работа да се прави реорганизация в болницата, за да поемем целия поток от пациенти с коронавирус.     

Това каза на пресконференция вчера изпълнителният директор на университетската болница „Канев“ Иван Иванов.
През ноември и декември 90% от отделенията в болницата са били преустроени в ковидни. Разкрити са 276 ковидни легла плюс 12 реанимационни, като в определени моменти в реанимация са били 24 пациенти, уточни Иван Иванов и благодари на всички медици за себеотрицанието им при лечението на пациентите. С изписване на всички пациенти след 1 януари отделенията са почистени и дезинфекцирани и са подготвени за прием на хора с други заболявания. 
За изминалата година са хоспитализирани 1428 пациенти с коронавирус при общ брой преминали болни 26 982, тоест 6% от общо лекуваните са били ковидно болни. През същия период 20% от медицинския персонал са прекарали Ковид-19. Само през декември 620 медици са участвали в лечението на 296 болни от коронавирус. За сравнение - медицинският персонал в болницата е 880 души и като се прибави фактът, че 20% от медиците са били с коронавирус, се вижда, че цялата болница е участвала активно в лечението на пациенти с Ковид-19, обясни Иван Иванов и допълни, че благодарение на мярката 85:15 лечебното заведение е успяло да задържи едно нормално заплащане на труда на работещите в него.
През 2020 година болница „Канев“ е купила високотехнологична техника за 1 029 660 лева със собствени средства и помощ от Министерството на здравеопазването. Като дарение е получена техника от „Нетуоркс-България“, „Монтюпе“, „Еконт Експрес“, ЦКБ и „Инфомед“ на стойност 473 796 лева. Изградена е нова микробиологична лаборатория за Ковид изследвания, основно със средства от „Еконт Експрес“. Изградена е и нова аутопсионна зала, ремонтирани са основно две отделения, а други две са частично ремонтирани. 
Въпреки че тази година беше тежка от финансова гледна точка, годината е завършена с положителен финансов резултат и болницата ще я има, подчерта Иван Иванов. Той обясни още, че до момента 40% от персонала в болницата са дали съгласие за имунизация срещу Ковид-19 в това число е и той. 
Важен момент в борбата ни с коронавируса беше бързата реорганизация в 24 отделенията от всичките 28 за прием на болни с Ковид-19, уточни медицинският директор на болницата д-р Лидия Стефанова. Тя посочи още, че най-много пациенти - 263 с Ковид, са приети през октомври и ноември, като почти всички са имали нужда от кислород. Загубихме много пациенти, но можем да се похвалим с голям успех, подчерта д-р Стефанова. За целта медиците са се учили в крачка ден след ден и са успели да изпишат здрави пациенти, които при други условия е нямало да оживеят. Бавно и последователно е провеждана апаратна вентилация на болни с тежка дихателна недостатъчност в продължение на 30-40 дни, но накрая е постигнат успех.   
Във връзка с предстоящата в средата на годината тежка институционална и програмна акредитация, която ще се прави за пръв път, болницата вече е сключила договори за сътрудничество с висши учебни заведения, сред които най-солидното е Медицинският университет в Пловдив. Във връзка с бъдещата акредитацията се подготвя експертиза на кадрите в нея, които ще обучават студенти и специализанти. Предстои обучение на 50 медицински сестри в бакалавърски и магистърски степени по управление на здравни грижи, които ще провеждат обучението на студенти от това професионално направление. Предстои и регистрация на болница „Канев“ като научна организация.