7288 души в Русенска област са били диагностицирани като носители на Ковид-19 от обявяването на извънредното положение заради новия опасен вирус в следата на март до края на отминалата 2020 година. За същия период 5957 от тях са излекувани, а 370 са загубили битката за живота си, сочи официалната статистика на Единния информационен портал.
Първият случай Ковид-19 в Русенско беше потвърден на 1 април миналата година. Седмица преди това 51-годишният мъж се бе завърнал след четири месеца работа в ски-курорт в Австрия. Въпреки леките първоначални симптоми състоянието му рязко се влоши и след няколко дни той бе и първият приет в Инфекциозното отделение на болница „Канев“, а на 16 април стана и първият излекуван от новата и непозната дотогава болест.
Най-много заразени с коронавирус до края на миналата година бяха констатирани в община Русе - 5887, а най-малко в Ценово - 68. Разликата между двете общини е над 86 пъти и е логична на фона на разликата в броя на жителите в двете общини. На второ място по заболеваемост е община Бяла с установени 458 случая, следвана от Сливо поле с 257 заразени, Иваново с 200, Ветово със 173, Две могили със 142 и Борово със 103.  
В първите три дни на 2021 година в Русе и региона са потвърдени 52 нови носители на патогена. Почти половината от тях - 23, бяха отчетени вчера и това постави Русе на второ място по заболеваемост в страната за предходното денонощие след София. Излекуваните са почти шест пъти повече - 298. 
За жалост отново има починали - това са петима мъже. 
Активните случаи в момента са 852, като 224 са на болнично лечение в момента, а 28 от тях са в реанимация.
В края на миналата година приключи и първият етап от имунизацията срещу Ковид-19 в областта. Точно 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия в борбата със заболяването получиха първата доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу коронавируса.