В Русе е установен първият случай на едновременна инфекция с грипен вирус и с коронавирус, известна като Флурона. Според данните на Единния информационен център  до 18 януари в България са установени общо три случая, като другите два са в Пазарджик и София град.
Наличието на флуронаа (от английската дума за грип и коронавирус flu+corona) невинаги означава, че човек боледува два пъти по-тежко, но предполага по-високи рискове за здравето за разлика от случаите, при които човек е заразен само с грипен вирус или само с коронавируса, уточняват от здравното министерство.
Само по видимите признаци Флурона не може да се различи отагрипа и Ковид-19, тъй като те имат някои еднакви симптоми.аИ двата вируса причиняват респираторни инфекции и се предават по въздушно-капков път, както и чрез замърсени повърхности. Те заразяват най-вече горните и долните дихателни пътища и могат да причинят широк спектър от заболявания Ц от безсимптомни или сравнително леки инфекции до тежки усложнения или смърт. Най-честите симптоми при пациенти сафлуронааса треска, кашлица, задух, мускулни болки и затруднено дишане. При флурона симптомите се проявяват по-бързо, отколкото при Ковид-19, но за да се докаже заболяването, са необходими лабораторни изследвания.
Възрастните хора и страдащите от хронични заболявания са изложени на по-висок риск от тежко протичане на коинфекция между грипен вирус и коронавирус и последващи усложнения за здравето, като вероятността да се наложи болнично лечение е значително по-висока. Ваксинацията и спазването на мерки като носене на маска, често миене на ръцете и спазване на физическа дистанция са най-сигурният начин за предпазване от сезонния грип и други остри респираторни инфекции.
Както „Утро“ писа, според данните на РЗИ - Русе заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Русе до 15 януари е 207,1 на 10 000 души, но се наблюдава висока интензивност и изминаващата седмица вероятно ще покаже епидемични стойности.