С 23% намалява броят на починалите в Русенска област през третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2021 година, съобщи вчера националната статистика. При 1114 починали за периода юли-септември 2021 година, сега техният брой е 858. В сравнение с второто тримесечие на годината броят също намалява - с 5%. През април-юни са починали 903 жители на областта.
Възрастовото разпределение на починалите се запазва сравнително еднакво във възрастовите групи. Наблюдава се слаб спад на относителния дял на умрелите във възрастовите групи от 40 до 69 години и леко увеличение във възрастовата група 75-79 години.
Драстичният спад на смъртността тази година може да се обясни с липсващата на практика вълна от Ковид-19, който отне живота на много хора през 2020-2021 г. След голяма част от населението вече прекара болестта, а голям процент от хората бяха имунизирани, вирусът вече не изглежда такава заплаха, което се отразява и от статистиката. Броят на умиранията се връща на нормалните отпреди пандемията нива.
Понижената смъртност обаче няма да пречупи тенденциите за постоянно намаляване на населението поради отрицателния естествен прираст. От началото на годината броят на починалите в Русенско е 3001, което вече надхвърля два пъти обичайния брой на новородените в областта. През миналата година броят на живородените деца в област Русе бе 1545 и това бе рекорд за последните години. Така че обикновено отрицателният прираст е около 2500 души годишно и тази година едва ли ще е изключение. Жените в детеродна възраст в Русенско намаляват и имат по-малък брой деца от средното в страната. И това е трайна тенденция от години.