В мащабна строителна площадка се е превърнал един от най-красивите русенски православни храмове - „Света Петка“, която е умалено копие на Златната църква във Велики Преслав. В двора на църквата шетат багери, които разгребват пръст, разчистват клони на стари изсъхнали дървета, събарят станала ненужна вехта постройка. 
Вече е направено солидно бетоново укрепване на основите на църковната сграда, която се оказа, че при строежа е била поставена на т.нар.“петички“ и в голямата си част кажи-речи е висяла във въздуха, обясни вчера отец Веселин Великов. Във вътрешността на храма старият под е подменен с нова почти 30-сантиметрова стабилна подложка от пясък, укрепваща смес и цимент, а върху нея тепърва предстои да бъде положен още един пласт, върху който ще бъдат поставени мраморни плочи. Между двата пласта ще бъде монтирано подово отопление, което през летните месеци ще работи като охлаждащ механизъм. 
Работата е грандиозна, това е не просто ремонт, а цялостна реставрация, каза о.Веселин. Тя включва ново електрическо захранване и ВиК, специално допълнително укрепване на конструкцията на храма, подмяна на дървеното стълбище в камбанарията с метално и още куп дейности, които ще обновят „Св.Петка“. Такъв мащабен ремонт не е правен на църквата, откакто е строена, обясни свещеникът, като припомни, че основният камък е бил положен през 1939 година.  
По време на работата се отварят нови изненади, които налагат допълнителни работи, които не са предвидени в проекта. Като например стълбището пред централния вход, което се оказало кухо. Сега се наложи тези стълби да се съборят и тепърва ще се изградят нови, стабилни, обясни о.Веселин. 
Строителните работи са започнали в края на октомври. Те се извършват по българо-румънски проект, спечелил европейско финансиране от 1.5 млн евро и включващ една църква в Гюргево и русенските „Св.Георги“ и „Св.Петка“. За копието на великопреславската красавица по проекта са предвидени 800 000 евро, а правителството отпусна допълнително 500 хиляди за реставрацията на ценните стенописи вътре в храма. Преди дни Министерски съвет гласува още средства за русенската „Св.Петка“ - нови 250 000 лева са преведени, за да покрият разходите за дейности, които се налагат в входа на ремонта. 
Вчера отец Веселин освети мястото, където ще започне и строеж на външен параклис и посетителски център с музейна експозиция. Информационната табела на фасадата на църквата сочи, че по план основните строителни и ремонти работи трябва да приключат 20 месеца и половина след започването.