„Уличното осветление се изключва, преди да стане светло, и се включва, много след като се е стъмнило. Липсата на осветление в тъмната част на денонощието е предпоставка за много блъснати пешеходци и Ви моля да вземете мерки!“ - с този апел инж.Ирина Великова се обърна към кмета Пенчо Милков.
Тя работи като повечето хора до 5 следобед. Тогава слънцето вече е залязло и навън е тъмно. Същото е и когато отива на работа с колата си, защото изгревът е чак в 7:45 през зимата. Липса на улично осветление и тъмни райони тя посочва на ул.“Чипровци“, откъдето минава сутрин за работа. Подобен проблем е забелязала и на улица „Захари Стоянов“, както и в кварталите „Чародейка“ и „Родина“. Тъмно е било и пред централната поща, когато й се е наложило да отиде дотам. 
Инж.Великова решава да да се обърне към кмета, защото е убедена, че този проблем е предпоставка за зачестилите пътни инциденти с пешеходци. Разказва, че веднъж на път за вкъщи след работа в последния момент засича някакво движение пред колата й и благодарение на това успява да избегне катастрофата. На недобре осветения участък двамата велосипедисти без светлоотразително облекло или елементи били едва видими. Този проблем е актуален всяка зима, защото по това време на годината хората обикновено се обличат в тъмни дрехи, а навън се свечерява преди работният ден да е приключил и затова редовното улично осветление е ключово за предотвратяването на инциденти, казва инж.Великова.
От Общината обаче казаха за „Утро“, че не могат да променят нищо в осветлението, защото лампите са с фотоклетки и реагират на дневната светлина - светват, когато стане тъмно, и угасват при изгрева на слънцето. 
„При отделни сигнали за лампи в неизправност или изцяло неработещи проверяваме мястото и съответно реагираме, но цялостно не би трябвало да има проблем с осветлението в града“, коментира директорът на общинското предприятие „Комунални дейности“ Митко Чокоев. Той обясни, че осветлението в града е с фотоклетки или таймер, като предварително са въведени часовете за различните сезони и лампите са съобразени със зимното време.