Правителството прие постановлението, с което задължава институциите да заделят 5-процентен буфер при неблагоприятни обстоятелства заради кризата с Covid-19.

С постановлението се задължават първостепенните бюджетни разпоредители да организират собствените си бюджети по начин, по който имат заделени 5% от общо записаните за тях средства в Бюджет 2021. Още при приемането на финансовата рамка за догодина финансовият министър Кирил Ананиев анонсира този буфер, който трябва да бъде задействан единствено при неблагоприятни обстоятелства, свързани с кризата с коронавируса. С постановлението за изпълнението на бюджета, което се приема до месец след обнародването на закона, се регламентират именно правилата за получаването на субсидиите, планирането на разходите и новите за задължения на всяка от институциите, която е първостепенен разпоредител.

С друго свое постановление кабинетът актуализира и средносрочната бюджетна прогноза. Целите за бюджетното салдо за периода 2021-2023 г. се запазват същите и показват тенденция на намаляване на дефицита по консолидираната фискална програма от 3,9% от БВП през 2021 г. до 1,8% от БВП през 2023 години, е записано в правителственото съобщение.