Година и половина след като африканската чума наложи изтребването почти до крак на свинете в Русенско, броят на фермите продължава да расте. Само през тази седмица са подадени документи за два сравнително сериозни комплекса в Щръклево и Ценово, в които ще се отглеждат над 2 хил. животни.
В Щръклево „Маринови“ ЕООД ще увеличи капацитета на съществуваща свинеферма с цел да отглежда 140 свине майки, 444 подрастващи прасета и 930 прасета за угояване. В Ценово проектът е на физическо лице и включва места за 50 свине-майки, 300 подрастващи и 500 прасета за угояване.
През миналата есен, когато чумата порази свинекомплексите в Голямо Враново, Бръшлен и Николово, такива по-малки ферми успяха поне донякъде да запълнят зейналата празнина. Сега първите два свинекомплекса вече работят с близък до миналогодишния си капацитет. Рисковете отново се увеличават, тъй като в страната отново има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но браншът вече има солиден опит и мерките за биосигурност са на още по-високо ниво.