Коя е Юлияна Янева, донесла титла за българската борба и клуб „Юнак“ /Русе/ на турнира за Световната купа в Белград?
Родената преди 22 години Юлияна е от ямболското село Кукорево. Почти на шега излиза на тепиха като ученичка в родното си село. После се състезава за клуб „Ямбол“, а от началото на тази година носи трикото на „Юнак“.
Главен виновник да смени клубната си принадлежност е дългогодишният председател на федерацията, олимпийски, седем пъти световен и европейски шампион Валентин Йорданов. Той и възпитаникът на русенското спортно училище Стефан Николов я убеждават, че трябва да се бори за „Юнак“, тъй като идеята им е да направят най-добрия женски тим в България. Имат и пример - трикратната европейска шампионка Биляна Дудова се разделя преди време с „Левски“, за да се бори за „Юнак“.
Юлияна приема - няма как да откаже на легенда като Йорданов - и помага на момичетата пак да са номер 1 в отборното първенство на България.
Но резултатите й днес имат предистория.
През 2017 година е световна и европейска вицешампионка за девойки. Два сезона по-късно е пета на световното първенство за жени. Може да стигне и по-напред, но губи схватката си срещу българката с азербайджански паспорт Елис Манолова.
Следва много тежка контузия в коляното. На ход са хирурзите. Юлияна е отчаяна и дори мисли да сложи без време край на кариерата си. Серафим Бързаков, който работи персонално с нея в националния отбор, прави опити да я разубеди. И успява. Момичето се връща в залата.
Тя обаче все още не е уверена в силите си и дори се колебае дали си струва да участва на турнира за Световната купа в Белград. Решават все пак да пробват - най-малкото заради опита, който всяко излизане на подобен тепих носи. Така и така няма какво да губят, пък и да проверят дали тренировките не са отишли напразно. При това излиза в „кралската“ категория при жените - до 72 килограма. Това е категорията на Станка Златева, на Наталия Воробьова, на туркинята Буше Тусун.
Точно фаворитката Тусун става жертва на българското момиче. В турския лагер така и не могат да повярват след последния гонг, че тяхната Буше губи финала от Юлияна.
Серафим Бързаков й припомня кротко преди двубоя, че вече има гарантиран поне сребърен медал. Така че трябва да бъда спокойна и уверена. Напрежението, допълва той, ще е при Тусун, при това турската боркиня със сигурност ще подходи високомерно.
Така и става. И резултатът е 5:2 за Юлияна! 
„Това вече е друго - да имам голяма титла при жените. Прекомерното желание преди непременно да се докажа, ми вършеше лоша услуга. Разбира се, още съм в началото, но вече съм доста по-уверена. Чака ме много работа, а мечтата е ясна - Олимпиадата“, казва Юлияна.
А знаете ли как е известна в борцовата общност и сред съотборничките си?
Наричат я Пумата! Защото я гъвкава, бърза, смела. Вече и шампионка! А изглежда още по детски свенлива.
Пумата от „Юнак“ /Русе/.
Звучи приятно!