Д-р Татяна Итова е завършила Медицинския университет във Варна през 1994 година. Още същата година започва работа в отделението по неотложна медицинска помощ в Окръжната болница в Русе. През 1996 година постъпва в отделението по неонатология, където придобива специалности по педиатрия, неонатология и Здравен мениджмънт. 
От есента на 2016 година се присъединява към колектива на УМБАЛ “Медика Русе”, където изгражда Отделението по неонатология и става негов началник.

- Д-р Итова, в Родилното отделение на Университетска болница “Медика Русе” има ли родени бебета в условията на Ковид?
- Разбира се! Условията, в които се намира нашето общество от началото на пандемията през март, постави на изпитание всеки един от нас. Необходимостта от изолация доведе до спиране на нормалната работа в сферата на детското здравеопазване и се промени работата на детските консултации. Въпреки това деца се раждат и ежедневно възниква необходимост от тяхното обгрижване и проследяване. Адмирации към младите хора, които са взели отговорно решение да станат родители в тази сложна обстановка и техния оптимизъм, животът трябва да продължи въпреки всички пречки.
При първата вълна на пандемията през пролетта при изолация на всички в опит да сме от полза на нашите пациенти и техните родители в Родилното отделение и Неонатологията на УМБАЛ “Медика Русе”
изработихме алгоритъм за проследяване на новородените деца след изписване
от здравното заведение. Създадохме протокол за телефонно интервю, което се осъществяваше с майките и чрез което се ориентирахме за състоянието на децата. Въз основа на отговорите на майките от телефонния преглед се преценяваше необходимостта от реален преглед. Част от консултациите на новородените се проведоха на втори етап виртуално или със снимков материал, а при нужда и на място в болницата.
- Имаше ли проблеми за родилките при постъпването им в болница “Медика Русе”?
- Имаше доста проблеми, които вълнуваха родителите, и смятам, че бяхме от полза в този момент. Те се притесняваха да изведат новородените от дома. Съветите, които давахме, бяха свързани с обработката на пъпния остатък, тоалета на децата, а ние се интересувахме на какъв етап е жълтеницата на новороденото. 
В болшинството разговори
майките задаваха въпроси за режима на хранене, вълнуваха се дали децата им са наддали на тегло
или просто искаха конкретни съвети за хранене. Родители на малко по-големите бебета на възраст повече от две седмици споделяха проблеми, свързани с кърмаческите колики, интересуваха се как да започнат профилактика на рахит, вълнуваха се как ще се проведат последващите имунизации. 
В настоящия момент, при втората вълна, мога да кажа, че сякаш гледната точка на родителите на новородени е малко по-различна. Те са приели обстановката и се нагаждат според нея. Няма такъв страх и паника от ситуацията
Ако по това време на миналата година за изписване на едно новородено са идвали най-близките и приятели на семейството, сега присъства само таткото. Няма такава тържественост, но такива са обстоятелствата и хората проявяват разбиране. Тръгвайки си от Неонатология, новородените са здрави, но ако са имали адаптационни проблеми и им е провеждано лечение, се нуждаят от контролни прегледи, от провеждане на контролни изследвания. След изписване продължаваме да поддържаме връзка с родилките и децата им и ако има нужда, бебетата се преглеждат и изследват, като сме осигурили подходящо безопасно време за влизане в болницата.  
Основният проблем относно проследяването на новородените обаче си остава, защото системата в България е така създадена, че
докато не получи ЕГН, бебето не може да се запише при общопрактикуващ лекар
и респективно не може да се обслужва официално от него. А това на практика става не по-рано от 15-20-дневна възраст. Дотогава, ако възникне здравословен проблем, той се решава от неонатолога. На практика обаче, ако роди позитивна на Ковид-19 жена, тя е в карантина при напускане на здравното заведение, както и хората, с които живее. Новороденото дете и то автоматично попада под карантина, защото е контактно. Оттук нататък при проследяването на бебето в домашни условия могат да възникнат още по-големи организационни затруднения, тъй като трябва се да се проведат тестове за Ковид-19 на бебето на 8-10 ден след раждане.
- Имали ли сте родилки с коронавирус?
- При нас са раждали вече преболедувала коронавирус жена и позитивна на този вирус родилка. Децата им са в добро състояние и от проследяването им във времето не открихме здравословни проблеми. 
Тук е важно да отбележа, че, за щастие, вирусът, който предизвиква пандемията в момента, не причинява толкова често заболявания при новородени и
бременните не боледуват толкова тежко
Това не значи, че трябва да се неглижират нещата, напротив, апелирам всички да спазват противоепидемичните мерки, за да няма ръст на болните. А пазейки себе си, ще запазят и нас - здравните работници, на които разчитат при здравословен проблем. 
- Вие сте началник на Отделението по неонатологията от четири години. Колко деца са се родили през този период?
- За тези четири години над 870 деца са поели глътка въздух в нашите родилни зали. Трябва да отбележа, че с всяка година ръстът на новородените се увеличава, като към днешна дата сме изпреварили 2019 година по брой раждания. Много е трудно да започнеш от нулата и да вървиш и да си проправяш път напред и нагоре. С гордост мога да кажа, че
имаме вече и родилки, които ни гласуват за втори път доверие и раждат и вторите си деца при нас
А от това по-голям атестат за работата и старанията ни няма. За тази година до този момент са родени 301 деца, от които 6 двойки близнаци и 22 недоносени. Работата по обгрижване на родилки и на новородени е екипна. Изисква сработване на всички нива на обслужване на пациенти между акушер-гинеколози, акушерки, неонатолози, сестри, санитари.
- Каква организация сте създали за обслужване и обгрижване на родилки и техните бебета?
- Обслужването и обгрижването на родилки и новородени се организира така, че
присъствието на бащата по време на раждане стана нещо обичайно
Да се сподели такъв съкровен миг от двамата родители, смятам, че е изключително важно! Много ми е болно, че в настоящите условия работата ни не се осъществява както преди. Татковците не могат да присъстват на ражданията в момента заради противоепидемичните мерки. За сметка на това сме осигурили видео връзка с детската стая и така бащите могат да наблюдават как персоналът се грижи за децата им от първия момент. В днешно време технологиите предлагат много възможности за получаване на своевременна и точна представа за нещата.