Всеки е чувал за биткойн, но далеч не всеки знае, че зад тази тайнствена и неразбираема виртуална валута стои нова, революционна технология - блокчейн, т.е. верига от блокове. Тя дaвa възмoжнocт зa oбмeн нa cтoйнocт и дaнни в мaтeмaтичecки нeпpoмeнимa и нaдeжднa cpeдa, кaтo пo тoзи нaчин eлиминиpa пocpeдницитe и хвърля моста към четвъртата индустриална революция, обхващаща все още непонятни за мнозинството хора иновации като интелигентни договори (смарт контракти), Интернет на нещата (IoT) и изкуствен интелект (AI). Блокчейн технологията ще промени кардинално света, който познаваме, а една русенска компания вече има своето място в бъдещата техническа революция - „Речек“.
Преди по-малко от месец русенската хай-тек компания спечели най-големия блокчейн хакатон в света Odyssey Momentum с проект за създаване и управление на универсални уникални идентификатори на сгради. Разработката е направена по поръчка на Кадастъра на Нидерландия и министерствата на отбраната и вътрешните работи на известното с лалетата си, вятърните мелници, но и с изключителната си прагматичност и напредничавост кралството. И демонстрира едно от многото възможни приложения на блокчейн - използването му в кадастъра би направило имотните измами невъзможни.
Проектът „Речек“ е стартиран през 2016 година от Емил Стоянов и Емилиян Енев
По него време Емил е запален по блокчейн софтуерен инженер. С ентусиазма си относно потенциала на тази технология да донесе нови модели на правене на бизнес, управление на данни и организиране на отношенията той успява да повлияе силно на Емилиян, който тогава се занимава с управлението на сдружение „Стартъп Фактори“. Двамата решават да използват задаващата се вълна и да разработят едни от първите продукти в България на базата на децентрализирани технологии. 
Тъй като ще разработват решения за проверка на данни, които са регистрирани в блокчейн мрежи, за име на своята компания и нейния сайт избират ReCheck (в превод - повторна проверка). 
Двигател и основната фигура в „Речек“ е Емил Стоянов. Той се занимава с разработка и управление на софтуерни проекти от 20 години, завършил е специалност „Компютърни системи и технологии“ в Русенския университет и има докторска титла от Университета в Щутгарт. Емил е един от водещите блокчейн инженери в страната ни и неговите умения са в основата на продуктите, които разработва фирмата. Стоянов е ментор на млади програмисти и е помогнал за развитието на много от тях. 
Емилиян Енев поема управлението на операции, бизнес развитието, маркетинга и финансите. Той е завършил Русенския университет със специалности „Международни икономически отношения“ и „Бизнес информатика“ и през последните 8 години е дигитален предприемач, разработил няколко софтуерни проекта. Заедно с няколко съмишленици е основател и на сдружение „Стартъп Фактори“, създадено с цел да развива средата за стартиране на бизнес в Русе и да насърчава ИТ общностите. 
За креативната сила в екипа на „Речек“ основен принос има дизайнерът Боян Петков. Той има докторска степен по дизайн от Русенски университет и е един от най-добрите графични и уеб дизайнери в града. Боян се грижи за това продуктите на „Речек“ да имат добър интерфейс и потребителско изживяване, което е ключов елемент, определящ пазарния успех на ориентирани към крайни потребители приложения.
Привлечени са и още няколко софтуерни инженери.
Първият продукт е приложение, което създава уникална дигитална идентичност на физически изделия 
в блокчейн среда. Тази идентичност се програмира в чипове, които се прикрепят към продуктите и служат за нещо като електронен етикет. Заради сигурността на технологията програмираните данни не могат да се трият или променят. Основното приложение е защита на автентичността на физически продукти, проверка на историята зад изделието и ангажиране на клиентите по нов начин. Един от първите ползватели на технологията е футболен клуб „Левски“, който използва чиповете на „Речек“ за ограничаване на фалшифицирането на техни спортни артикули. Изпълнени са още няколко проекта - основно в Нидерландия и България. 
Следва платформа за защита на данни, поверително споделяне, електронно подписване и проследяване на важни документи и други файлове. Това е решение в областта на информационната сигурност, което елиминира така популярните измами и злоупотреби при обмяна на дигитално съдържание - например кибер атаки, фишинг и др. Услугата се казва My ReCheck и позволява на обикновени хора и бизнес потребители да използват предимствата на блокчейн за сигурна комуникация и дигитализиране на процеси. Сред клиентите на това решение са Свободна зона-Русе, адвокати от Европа и немската платформа ipOcean за управление на интелектуална собственост.
Най-важният продукт на „Речек“ е набор от софтуерни библиотеки и инструменти, който наричат ReCheck Kit. Той дава възможност за лесна интеграция на блокчейн функционалности във всякакви софтуерни продукти и платформи. Сред неговите клиенти е нидерландската компания Block Materials.
Ключов момент за развитието на фирмата се оказва регистрацията на компанията в Нидерландия
Екипът бързо осъзнава, че дигиталните технологии се възприемат по-бавно и по-трудно в България и няма как да разчита на местните пазари. Стартирането на бизнес с юридическо лице в Западна Европа дава достъп до местните пазари, ресурси и бизнес възможности. От голяма помощ е и партньорството с немската компания ipOcean, на която „Речек“ е и съосновател. Тя използва русенските технологични решения за развитие на платформа за управление и монетизиране на интелектуална собственост - изобретения, иновации и др. Това се оказва много важна валидация за стойността на софтуерни инструменти с марка ReCheck и отваря възможности за бизнес развитие на пазарите на Западна Европа.
Успехът в много силния блокчейн хакатон Odyssey Momentum ще бъде силен стимул за развитието на компанията, смятат в „Речек“. Победата в конкурса ще даде възможност да се стартират пилотни проекти с нидерландски публични институции и частни компании. Това би могъл да бъде много важен тласък на бизнеса в посока разработка на паспорти на сгради и управление на данни за недвижими имоти.
Имаше нещо идеалистично в избора ни да се насочим към блокчейн, казва основателят на „Речек“ Емил Стоянов. Вярвахме, че 
интернет е счупен в много отношения, има много злоупотреби и измами, фалшивото съдържание е навсякъде
и малките бизнеси са много уязвими в тази несигурна среда.
В света има прекалено много изкривявания и натрупани проблеми заради централизацията и монопола на големите ИТ компании. Тези фирми събират данните на огромен брой хора на своите сървъри, имат доминиращо пазарно положение и задушават останалите играчи на пазара. С една малка промяна в алгоритмите си една глобална търсачка или социална мрежа може да изхвърли от пазара хиляди малки компании или да повлияе на общественото мнение. 
Бъдещето е на децентрализирания интернет, където потребителят е в центъра, контролира данните си, печели от своето съдържание и има собствена дигитална суверенна идентичност, с която влиза в различни платформи. Блокчейн ще позволи това да се случи в следващите 5-10 години и амбицията на „Речек“ е да бъдем една от компаниите, които да предоставят част от инструментите за реализиране на тази трансформация, казват от русенската фирма.