Близо 312 000 лева обезщетение ще взема бившата зам.-шефка на Агенция „Митници“, след като осъди на две инстанции оглавяваната от предишния главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия /КПКОНПИ/. В сумата са включени и 60 000 лева съдебни разноски.
Делото за конфискацията на имуществото на Елка Владова започва, след като срещу нея влиза в сила присъда за неплащане на 9800 лв. ДДС и за използване на счетоводни документи с невярно съдържание като управител на „Зита“ ООД-Русе. Владова бе призната за виновна от Окръжния съд в Русе през 2006 г. и осъдена на 1 г. условно. Тази присъда бе потвърдена и от другите две инстанции.
Съдиите приеха, че като управител на русенската фирма Владова е използвала неверни счетоводни документи, за да осуети установяването на ДДС. След това тя два пъти „потвърдила неистина в подадени справки-декларации пред данъчното подразделение в Русе“.
Претенцията на комисията е за отнемане в полза на държавата на движимо и недвижимо имущество на обща стойност 2 372 775 лв. - имоти, коли и пари в брой. Комисията твърди, че през проверявания период Владова и съпругът й са имали приходи в размер на общо 5650 минимални работни заплати, а разходите им са значително повече - 10 536 минимални работни заплати. Комисията твърди, че няма данни за законни доходи, които да позволяват придобиването на имуществото, чиято конфискация се търси.
Съдът обаче приема за доказано, че съотношението на баланса на приходите и разходите на ответниците е положителен, а не е отрицателен. Поради това и искът на комисията срещу тях е неоснователен, недоказан и следва да бъде отхвърлен. В решението се цитира и писмената защита на самата комисия, че балансът между приходи и разходи на семейството е положителен, но само с 554 минимални работни заплати.