Община Русе е осъдена да плати 493 000 лв. на фирма „Ел“, които трябва да се издължат до 22 септември, стана ясно на сесията на Общинския съвет вчера. Неприятната новина бе съобщена от главния финансист Емилия Пенева. Тя обясни, че на 8 септември е получена покана за доброволно изпълнение от частния съдебен изпълнител Венцислав Маринов по изпълнителен лист от 24 август тази година.
Великотърновският апелативен съд е осъдил общината да плати на фирма „Ел“, след като дружеството е завело граждански иск през 2018 г. и е предоставило 4 протокола за извършени строително-монтажни работи. Срокът да се изпълни доброволното задължение е двуседмичен.
„Предвид спешността и размера на сумата, е необходимо Общината да преосмисли инвестиционните си намерения и да ограничи разходите си, без това да се отрази на социалните разходи“, обясни Емилия Пенева.
Тя допълни, че само лихвата по това задължение е над 100 000 лв.
За тази цел се налага от инвестиционната програма да отпадне благоустрояването около редица жилищни блокове, да се намалят планираните средства за разработване на проекти, да се намалят парите в ОП „Комунални дейности“, транспортните субсидии и др.
Не закъсня и реакцията на кмета Пенчо Милков, който коментира ситуацията към момента по отношение на финансовите корекции, наложени на община Русе.
„Когато станах кмет, една от многото изненади беше, че фирми, които са работили в Русе, са канени извън договорите да извършват и други дейности. Това е първият иск, има иск и за 600 000 лв., има за 50 000 лв. Хората дойдоха и си искаха парите, въпреки че няма договор и ЗОП. Сега ще ни издърпат парите, които не са бюджетирани, и хората чуват, че се отказваме от различни неща, за да платим. Като нямаш договор, няма как да имаш договорна или гаранционна отговорност. Аз търпя хули защо нещата не стават бързо. Защото има закон и процедури. Когато го правиш без процедури, те осъждат. Моята реалност е да плащам постоянно заради такива постъпки. Финансовите ни корекция са вече 10 млн.лв., вижте основанията - ограничена конкуренция, незаконна методика, незаконно отстраняване на участник. През миналата година дойдоха една след друга за предходни процедури. За мен властта се упражнява законосъобразно, макар и бавно, защото това дава възможност хората да са сигурни. Ние днес сме осъдени, защото някой е променял средата без договор“, заяви Милков.
Бившият зам.-кмет по комунални дейности Наталия Кръстева реагира, че ако има данни за нарушения, кметът би трябвало да сезира отговорните органи. И заяви, че тя и бившият зам.-кмет по хуманитарните дейности Иван Григоров, които в момента са общински съветници, са управлявали законосъобразно ресорите, които са ръководили.
Последва и отговорът на Пенчо Милков, който заяви, че борави с факти.
„Русенци трябва да знаят за какво става дума и откъде тръгваме сега - от предприятия без строителни работници и от неща, които възстановяваме малко по-малко. Днес сумата е половин милион, а е била 360 000 лв. Можело е при едно разумно управление тези пари да се разсрочат и платят, а сега са 500 000 лв. за сегашния кмет“, заяви той.
Съветниците приеха предложените корекции за бюджета, а кметът обеща да предостави публично информация за всички финансови санкции, наложени на общината.