Кризисната трапезария за бездомни на БЧК в Русе заработи и осигурява храна на повече от 40 бездомни. Това съобщи директорът на областната червенокръстка организация в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.
Заради коронавируса трапезарията, която работи повече от 10 години през зимата, претърпя реорганизация. Преди бездомните получаваха всеки ден през студените месеци топла супа за обяд и напитки, сандвичи за вечеря, а също социални, здравни и психологически консултации. Ползваха и баня.
„Заради пандемията кризисната трапезария не работи по стандартния начин. Бездомните получават седмични хранителни пакети - хляб и консерви. Направена е строга организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване. Предоставяме им също дезинфектанти и маски. Всеки бездомен получава еднократно и топла супа и чай“, обясни Ябанозова.
Ако някой от бездомните е със симптоми на коронавирус, ще бъде насочван за изследване към Регионалната здравна инспекция.
Един от бездомните, който разчита от години на хранителните помощи на БЧК, е Пламен. От благодарност и той помага на трапезарията - с каквото може, например, миналата зима чистил снега пред сградата.
„Живея от година под една тераса, а преди това на други места. Намирам къде да се скатая“, обяснява мъжът и допълва, че не го е страх от коронавируса.
Признателен е и Любомир Ангелов, който идва тук за трета поредна година. Разчита да получи топла храна и поне за малко да се почувства като нормален човек.
„Благодарен съм. Ако не са тия хора, ние сме мъртви. Различно е, че една супа поне, един топъл чай, малко да постоиш тук на топло, огромно значение има. За един бездомник това е твърде много. Оплакваш се от настинка, дават ни лекарства. И за баня да се изкъпеш, самобръсначка ще ти дадат, кърпа ти дават, сапун, изкъпваш се и ставаш долу-горе нормален човек, долу-горе, защото при тия условия, при които оцеляваме, трудно е“, казва Любомир.
Кризисната трапезария ще работи до края на февруари. По данни на БЧК в Русе има около 150 бездомници. Част от тях са скитащи - имат дом, но живеят в много тежки условия.