Изгубено куче - красиво, но мръсно и видимо гладно, предизвикало русенка да го приласкае и да се погрижи за него. Когато жената, докато разхождала собственото си домашно куче, съзряла бездомничето да се щура по кея, първата й мисъл била да приюти в дома си младата белгийска овчарка. Следващите мисли били да изкъпе животинката, да я заведе на ветеринар, да я освободи от пълчищата бълхи и, разбира се, да я нахрани. Нито за секунда жената не се притеснила, че нейният спонтанен порив да направи добро за кучето, може да й докара главоболия и откровени неприятности. 
„Стана ясно, че кучето, макар и породисто, няма чип, а ветеринарният лекар установи веднага, че то е държано на верига - имаше белег на врата, и че явно не е извеждано на разходка. Той направи необходимото, а след това аз отново прибрах кучето у дома, където то даже се сприятели с нашия Гъмбо“, разказва русенката. Тя снимала „намереничето“ и пуснала снимките във фейсбук с апел да се намери нов стопанин за дружелюбното младо животно. 
„Реагираха и ми писаха много хора. Един разказваше, че наскоро изгубил мъжко куче от същата порода, човекът беше добронамерен и предлагаше да вземе мъничето. Пенсионер от Варна, много почтен човек, сподели, че му трябва куче, за да търси трюфели. Една жена от град сравнително наблизо до Русе, разказа, че се връща от Испания, семейството й живее в къща с двор на село и много иска да вземе кучето. Уговорихме се с нея да дойде да се видим и тъкмо докато си говорим, получих СМС от човек, който твърдеше, че кучето не е безстопанствено, а е негово. Поисках да ми изпрати снимка на кучето и бях много озадачена, когато той ми изпрати снимка, която е била публикувана при друго търсене. Нямате ли своя снимка на вашето куче, попитах аз в СМС. Тогава той ми изпрати фотография... на веригата, с която е било вързано! Докато разменяхме съобщения, човекът дойде. И ми направи впечатление, че кучето не му се радва, не скача по него, не го приветства, не лае - все едно, че не го познава“, разказа русенката.
Тя започнала да разпитва представилия се за стопанин на животното и от отговорите му разбрала, че него не го смущава това, че кучето се държи вързано, че е било пълно с бълхи, че очевидно е било хранено лошо... Притесни ме и друго - че въпросният човек и другите двама, за които той каза, че също били стопани на кучето, четири дни изобщо не са го търсили, продължи русенката. А когато мъжът започнал да отправя към нея заплахи и взел да дърпа кучето, тогава тя решила да приключи въпроса, като повика полиция. Тогава „стопанинът“ предложил „изход“ от ситуацията: „Дай 300 лева и си го вземай! Толкова съм броил за него! Пък то и без това не лае, за какво ми е!“. 
Стресирана от подобно нечовечно отношение, жената малко по-късно се обадила в общинския приют за безстопанствени животни и закарала там намерената от нея белгийска овчарка. 
След това обаче заплахите продължили. Междувременно мъжът вдигнал цената на кучето - вече искал да го остави на жената срещу 700 лева! А в приюта за животни, където също се обаждал, заявил, че щял да съди русенката и щял да иска тя да му плати 1000 лева! 
С най-доброто желание да спася една изоставена и видимо не гледана добре животинка се вкарах в такъв филм, че сега се чудя как такова нещо ми дойде до главата! - признава разтревожена не на шега жената. И настоява чрез вестник „Утро“ да предупреди всички, които биха изпаднали в подобна ситуация, водени от доброто си желание да помогнат и да спасят: „Не правете нищо през социалните мрежи! Те са колкото бърз начин да се намери осиновител за животинчето, толкова и капан, който недобросъвестни хора използват за рекет и тормоз“.