Първите 10 бездомници в Русе вчера бяха ваксинирани в Кризисната трапезария на БЧК. Инициативата е на Червения кръст и Здравната инспекция, които са осигурили нужните ваксини „Астра Зенека“ за социално слабите лица. Ваксинирането е по желание на хората, които през зимата разчитат на трапезарията за топла храна.
„Правя го за лична безопасност, както и за тази на околните. Не се притеснявам от това коя ваксина ще ми бъде поставена. За мен е важно да се имунизирам колкото е възможно по-бързо“, каза 66-годишният Кирил Цветков, който беше ваксиниран първи.
След него ваксина получи и 56-годишната Антоанета Дончева. „Искам да се ваксинирам, за да не съм опасна за околните, за децата си“, сподели тя. 
Преди да бъдат имунизирани, на хората се измерва кръвното налягане и температурата, а д-р Елисавета Светославова ги разпитва за здравословното им състояние. Според нейните наблюдения по-възрастните хора понасяли много добре имунизацията с „Астра Зенека“. Странични ефекти като повишена температура се наблюдавали при по-младите, макар и рядко.
В скоро време предстои да започне имунизацията на трудно подвижни хора по домовете им от мобилен екип на Здравната инспекция. Д-р Светославова обаче е убедена, че е необходима масова ваксинация и на ромите, особено на тези, които нямат лични лекари. 
Другия четвъртък ще бъдат имунизирани още 10 бездомни човека. От 66-те потребители на Кризисната трапезария 25 са се записали за ваксиниране. 
„Тези хора нямат лични лекари, ако случайно почувстват нещо, неразположение, могат да дойдат при нас в БЧК, ние да се свържем съответно със здравните власти или при по-тежки случаи да потърсят помощ направо в Спешно приемно отделение“, обясни директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.