Настъплението на коронавируса създаде и един малко видим, но много тежък за тези, които се сблъскат с него, проблем. Увеличаването на смъртните случаи вследствие на пандемията претовари траурните агенции и погребенията се насрочват най-рано за след седмица. Причината - работниците в гробищните паркове „Чародейка“ и „Басарбово“ са в намален състав и копаят по 4-5 гроба на ден. Така хладилните камери на погребалните бюра и на болница „Канев“ се препълват и за изпращането на покойниците се чака ред. 
Собствениците на седемте погребални агенции в Русе виждат само един изход - Общината да увеличи броя на гробарите. 
„Създадохме траурна агенция „Лета“ през 1994 година, но такова чудо досега не помним. Хладилните ни камери са задръстени, имаме покойници в болница „Канев“, за които сме поели ангажимент за погребенията, но нито в „Чародейка“, нито в „Басарбово“ има свободни дати за близките дни“, каза собственикът на агенцията Григор Михов. 
Допреди месец неговата агенция е извършвала по 3-4 погребения на ден, но сега, когато за денонощие си отиват по 20-30 човека от Ковид и естествена смърт, хората му са на ръба на силите си.
„Забавянето с погребенията е много голямо. На ден се погребват по 4-5 покойници, а умират тройно повече, което много затруднява нашата работа. От 22 години работя в траурна агенция „Небесна“, такова нещо не е било. В двата гробищни парка работят по трима гробари, които нямат физическа възможност да изкопават повече от 4-5 гроба“, обясни и управителката Татяна Нецова. Според нея в гробищата трябва да се прехвърлят работници от общинските предприятия „Комунални дейности“ и „Паркстрой“, за да се излезе от ситуацията.
„Камерите ми са пълни, хората си мислят, че нарочно ги бавя, за да им вземам пари за престой на починалите им близки, но това не е така. Просто в двата гробищни парка няма свободни дати за близките дни поради намаления състав на гробарите и затова погребенията се насрочват за след седмица в „Чародейка“ и за след пет дни в „Басарбово“. Освен това гробарите също се разболяват и това довежда до задръстване на системата“, каза собственикът на траурна агенция „Мемори“ Божидар Балтаджиев. 
На съшото мнение са собствениците на погребалните агенции „Харун“, Тангра“ и „Тиона“.
Собственикът на агенция „Архангел“ пък каза, че отказва погребения на починали от Ковид-19, защото се страхува за здравето си. Колегите му от другите агенции не отказват такива поръчки и уверяват, че стриктно спазват всички изисквания на Регионалната здравна инспекция.