Полина Николова за втори път спечели Голямата награда на 16-ия международен конкурс „Ex Libris - Ex Inventions“ на регионална библиотека „Любен Каравелов“ с творбата си „Cliche Ii“. Първото й отличие е от 2015 г. Наградата на библиотеката отиде при Джоселин Беноа от Канада за творбата „Ex Inventions 2“. Витали Бондар от Беларус спечели наградата на Русенската стопанска камара за творбата „Growth Innovation“. В категорията за участници до 18 г., в която се състезаваха 46 творци, наградата взе Емил Чолаков от Пловдивската математическа гимназия.
В тазгодишния конкурс за екслибрис участваха 318 творби на 207 участници от 29 страни. Доайен сред тях е роденият през 1930 г. Арпад Шаламон от Словения, унгарец по произход, който участва в конкурса от 2007 г. до сега. Най-младата участничка е Рада Москова от Самоков на 4 години. Отново свои творби изпратиха и носителите на Голямата награда през изминалите години Торил Елизабет Ларсен от Норвегия, Елеонора Гершанович от Германия, Полина Петрова и др.
Предстои отпечатване на цветен каталог с творбите от конкурса. А темата на следващото, 17-0 издание, е „Ex Libris - Ex Trains“.