Недостигът на медици е един от основните проблеми при болничното лечение на заразени с коронавирус. Това казва д-р Лидия Стефанова, медицински директор и началник на Реанимацията на университетската многопрофилна болница „Канев“ в Русе, в репортаж на Ася Пенчева от Ковид отделението.
Виж, виж какво пише в журнала - посреща я регистраторката Лидия и показва книгата: Ковид, Ковид, Ковид, Ковид. Допълва: Такава смъртност не съм виждала - 1 на 9-ти.
Калцуни, очила, предпазен костюм, ръкавици, ръкави - това е облеклото, за да влезеш в Ковид отделението. Отначало се обличахме дълго, трудно, сега го правим автоматично, като роботи сме, казва д-р Стефанова. На леглата са хора на различна възраст и в различно състояние. Една жена вече 10 дена е на апаратна вентилация, друга е с понижени жизнени показатели, 50-годишен мъж е приспан е релаксиран. Всички те са с висок процент кислород, защото са с ниска сатурация, обяснява д-р Стефанова.
На част от пациентите не са помогнали здравните грижи и те стигат до патологията. Днес имаме 4 или 5 погребения и вчера бяха толкова, казва представител на погребална агенция. В поцинковани ковчези ли ги слагат, пита Ася. „Не, поцинкованите ковчези отпаднаха. В чували са, изключително дезинфекцирани. повечето от близките приемат ситуацията, но някои недоволстват“, обяснява младият мъж.
„Настана време, когато в болниците се влиза с връзки, източниците на кислород са малко, не на всеки нуждаеш се от кислородно лечение можем да отговорим. В България в момента е ситуацията, както я показваха в Европа - в Испания, в Англия, в Италия, март - април, когато не достигаха лекарите, когато интензивните отделения бяха пълни. Горе-долу при нас стана същото - няма персонал“, казва д-р Лидия Стефанова. И допълва: „Пандемията съществува, време е да се отхвърлят конспиративните теории. Изпокапа персоналът, във Второ вътрешно 50% са заразени. Имаме достатъчно легла, но персонал, самоотвержени като мене няма. В рисковата група съм, мисля и че съм болна, но нямам оплаквания“. 
След това изрежда: „В Инфекциозно лежат 48 болни, в Първо вътрешно - 31, във Второ - 70, в Ковид долу няма лекар и ще минава харизматичният Симеонов. Очаквам двама ортопеди да отидат в Първо вътрешно, във Второ са д-р Генадиев и д-р Мюмюн, в трето - Новаков и Радост Ангелова“.
По думите й сега един човек заразява трима, затова и министърът е призовал над 50% от легловия фонд на всяка болница да се превърне за пациенти с Ковид. „100% да лекуваме хора с тежка Ковид пневмония, нуждаещи се от апаратна вентилация, няма възможност. Но има средно леки форми на пневмония, които изискват кислородолечение, Постоянно се прави реорганизация, защото не може да върнеш тежко болен пациент с дихателна недостатъчност. На един лекар, който е читав, не му е нужен антигенен или PCR тест, нужна му е клиника, лабораторни изследвания и рентгенов образ на белия дроб. Има специфични показатели, които ако са завишени над референтните норми, са прогностични фактори дали пациентът ще се усложни или не“, обяснява д-р Стефанова. 
И продължава: „И министерството, и всяка болница са спуснали примерни алгоритми. От министерството авторът е анонимен, плюс изброени медикаменти, които ги няма в България. „Ремдесивир“ и плазмата имат показания при определени пациенти и при определен времеви прозорец. След десетия ден, когато вирусът започне да умира, няма нужда от прилагане на антивирусно лечение. „Ремдесивир“ няма да помогне в този период. Плазмата се прелива между първия и третия ден, приложена по друго време, предизвиква бурна имунна реакция и пациентите се влошават“. 
Горе-долу е като военно положение, жалкото е, че 20% от заразените развиват усложнения, при 5% се налага интензивно лечение, признава лекарката.
След три часа в защитния костюм потта тече от цялото ми тяло, а си представете какво им е на лекарите, чието дежурство е 3-4 пъти по-голямо, са първите думи на Ася Пенчева, когато сваля цялото защитно оборудване по себе си.