Борещата се от 19 години с множествена склероза русенка Лидия Лечева-Господинова е огряна от надежда. След половина година очакване, 34-годишната жена има определена дата за предстоящото лечение със стволови клетки в Москва, а дипломатите от Генералното консулство на Руската федерация в Русе й помогнаха с бързото издаване на виза.
„Радостна и малко изплашена съм, че пътуването предстои съвсем скоро. Всичко се случи толкова бързо, че дори самата аз съм все още в недоумение. Вече имам и закупен двупосочен самолетен билет. Полетът е на 18 октомври. Предстои да преведа необходимата сума за лечението. Тук е мястото да благодаря на всички вас за огромната подкрепа, която ми оказахте относно набирането на средства за моето лечение! Без тази подкрепа нямаше да имам шанс за пълноценен живот. Бъдете здрави и благословени!“, споделя Лидия.
Лидия се бори с болестта от 2001 г., когато са се появили първите симптоми. В началото състоянието й не било тревожно и младата жена създала семейство и родила сина си Александър, който вече е на 13 години и е талантлив баскетболист. Но болестта постепенно започнала да прогресира, а самостоятелното придвижване ставало все по-невъзможно.
Въпреки трудностите Лидия продължава всеки ден да е на работното си място - тя е главен експерт в Дирекция „Европейско развитие“ в Община Русе. Придвижва се със скутер, а обедната почивка често използва за рехабилитация.
През пролетта Лидия бе одобрена за лечение в Клиниката по хематология на Националния медицински център „Пирогов“ в Москва, но заради коронавируса процедурата бе отложена. Лечението е комбинация между химиотерапия и трансплантация на стволови клетки. Прилага се още на няколко места в света - САЩ, Израел, но терапията в Москва е най-достъпна финансово.
Сумата, необходима за лечението й, е 100 000 лв. По-голямата част вече е събрана чрез дарителска кампания, но все още набирането на средства продължава.
Който има възможност, може да помогне на Лидия, като внесе средства по дарителската й сметка:
IBAN: BG42 RZBB 9155 1011 3584 67
BIC (SWIFT): RZBBBGSF
Банка: Райфайзенбанк
Титуляр: Лидия Лечева-Господинова
Основание: Дарение
Има възможност за дарения чрез PayPal: [email protected]
или чрез Helpkarma: https://bg.helpkarma.com/help/541575535566
Повече информация за лечението на Лидия може да намерите във Фейсбук страницата „Да помогнем на Лидия“.    У