Агресивни протестиращи проникнаха в сградата на арменското правителство, след като в понеделник вечерта стана ясно, че премиерът на страната Никол Пашинян е подписал споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах с президентите на Русия - Владимир Путин - и на Азербайджан - Илхам Алиев, съобщават световните агенции.

"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. Текстът на вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин", заяви Пашинян в официално обръщение, цитирано от агенция ТАСС.

Според подписаното примирие за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах Армения поема ангажимента да върне на Азербайджан териториите на Агдамския район и Гахаския район, които към момента са под контрола на Ереван, като поставеният срок за това е 20 ноември.

Допълнително с това в района ще бъдат разположени руски мироопазващи сили, които да следят за спазването на условията, съобщава местната информационна агенция ArmInfo. Информацията за руските сили, които ще бъдат пратени в района, беше потвърдена и от Кремъл.

Никол ПашинянСнимка: Getty ImagesНикол Пашинян

"Въоръжените сили на Република Азербайджан и Република Армения ще се спрат на заетите от тях позиции, по протежение на линията на съприкосновението в Нагорни Карабах и по протежение на коридора, съединяващ Нагорни Карабах с Република Армения, ще бъдат разположен руски миротворчески контингент", се казва в изявление на руския президент Путин.

Според информация от руското министерство на отбраната "за контролиране на прекратяването на огъня и на военните действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт" на терен ще бъдат разположени 1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 единици автомобилна и специална техника, които да се грижат за спазването на мира.

Азербайджанският президент Илхам Алиев на свой ред потвърди информациите, като добави, че на посоченото място ще бъдат поставени и турски сили за сигурност. По негови думи "подписаното тристранно споразумение ще стане (ключова) точка в уреждането на конфликта".

Споразумението е в сила от 0:00 ч. на 10 ноември, а според руската агенция "Интерфакс" силите на Кремъл вече са заминали за Нагорни Карабах.

Новината за примирието идва на фона на данните, че азербайджанската армия е овладяла втория по големина град в населения с арменци анклав Нагорни Карабах - Шуши.

Градът има богата история и символно значение и за двата народа. Смята се още, че загубата му в полза на Армения през войната от 1992-1994 г. е сред най-трудно преглътнатаите от Баку.

По-важното в случая обаче е, че Шуши (или Шуша, както го наричат от азерска страна) се намира на 15 км южно от Степанакерт - столицата на сепаратисткия район, и има ключово стратегическо влияние във военно отношение.

Преди това арменските сили отстъпиха и град Кубатли по иранската граница, изтегляйки се тактически от него. С това азерските сили успяха да прекъснат важните коридори за връзка между Армения и Нагорни Карабах, което безспорно отслаби позициите на Ереван в този военен конфликт.

Часове преди да бъде обявено подписването на това примирие президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха темата за Нагорни Карабах в телефонен разговор, в който турският лидер е заявил, че "Армения трябва да бъде убедена да прояви здрав разум на масата за преговори".

Това не е първото подписано споразумение за спиране на огъня, подписано през последните 40 дни, но е първото, при което са намесени и мироопазващи сили. Допълнително с това сега Азербайджан действа от позицията на силата, налагайки своите условия под угрозата за продължаване на инвазията в Нагорни Карабах.

Утеха (донякъде) за Ереван остава фактът, че според сегашното споразумение Степанакерт остава под арменски контрол, като градът ще има връзка с Армения посредством т.нар. Лачински коридор, водещ от Нагорни Карабах, през Азербайджан, към арменска територия.

За сметка на това обаче всички територии, които арменците овладяват през войната от 90-те и които не са посочени в състава на Нагорно-Карабахската автономна област, сега се връщат под азерски контрол.

Самият статут на Нагорни Карабах още е спорен, като от Баку настояват той да е автономна територия, докато от Ереван говорят за независимост.

Другият ключов момент от подписания документ, изнесен от AmrInfo, включва азербайджански бежанци от войната от началото на 90-те, които ще получат правото да се върнат в Нагорни Карабах, след като тогава са избягали в Азербайджан по време на военния конфликт. Според информациите това ще се осъществи под надзора на ООН.

Очаквано, новината за примирието разпали гневни протести в арменската столица, които се събраха на Площада на революцията с настояване за оставката на Никол Пашинян. Според тях, подписването на документа е предателство.

Снимка: Getty Images

Няколкостотин души в Ереван разбиха вратите на сградата на правителството, нахлувайки вътре, за да търсят сметка от Пашинян за договора за прекратяване на огъня, подписан според тях при болезнени за арменците условия. Те изкъртиха табелата с името на премиера от личния му кабинет, крещейки за оставката му.

Пашинян публикува коментар на профила си във Facebook, заявявайки че инициаторите на погромите в Ереван тази нощ ще бъдат строго наказани.

"Част от участвалите в погромите в Ереван са били в Карабах, но по някаква причина са оставили позициите си и са избягали. Сред тях има и един генерал. Официално заявявам, че всички инициатори ще бъдат наказани с цялата строгост на закона", коментира арменският премиер.

 

Webcafe