Депутатите от бюджетната и здравната комисия приеха за първо четене предлагания закон за бюджета на здравната каса за 2021 г. Това стана на съвместно заседание на двете комисии. Текстовете на бюджета бяха представени от здравния министър Костадин Ангелов, който очерта основните параметри.

Проектобюджетът на здравната каса предвижда приходи от 5,084 млрд. лв., а разходната част за здравноосигурителни плащания за догодина са заложени 5,084 млрд. лв.

От поканените гости на заседанието на комисията взеха думата от КТ "Подкрепа" и от Българската асоциация на зъботехниците.

"Заложените 30% за увеличение на заплатите на здравните специалисти работещи на първа линия, ще създаде дисбаланси в системата. Ще има дискриминирани медици. Освен това обръщаме внимание, че това увеличение трябва да бъде направено от 1 януари, а не от 1 април както е заложено", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Тя поиска здравния министър да вземе отношение и по изисквания задължителен PCR тест от работодателите, когато работници с COVID-19 се връщат на работа.

Проектобюджет на Здравната каса за 2021-а: Размерът на вноската остава 8%

От Асоциацията на зъботехниците поискаха да бъдат включени в пакета за безплатна дентална помощ в частта с безплатна протеза.

"Секторът ни остава извън всякакви мерки, не е включен в никаква програма. Искаме да обърнем внимание, ще предоставим нашето становище", коментира Стоян Котев, председател на Асоциацията.

Срещу новия бюджет на здравната каса се обявиха от левицата.

"С бюджета би трябвало да се постигат три цели - стабилизиране на болниците, оказване на помощ за пациентите и безпроблемно снабдяване с лекарствени средства. Ние не виждаме това в бюджета", коментира депутатът от БСП Георги Йорданов.

По думите му в България по данни на Финансовото министерство има над 600 000 здравно неосигурени лица, които не заплащат за оказаната медицинска помощ, а болниците ги причисляват към спешните услуги. Така се получава недофинансиране.